Chałka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 40g drożdży,
- 550g mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,
- duże jajo,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki wody (lub trochę więcej),
- 2-3 łyżki cukru,
- żółtko,
- mak lub sezam.

Jak przyrządzić?

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.

Uwagi:

Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem z masełkiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
AutorTinky

Chałka: Podobne przepisy

Chałka: wypróbuj również

Śledzie po żydowsku

... znanych potraw koszernychzaliczyć natomiast trzeba: strudel, macę, chałkę, barszcz czerwony albo faszerowane papryki. Jednym z najczęściej przyrządzanych w Polsce dań są śledzie po żydowsku. Okazuje ...

dawno temu

Ciasteczka, które dzieci uwielbiają!

... twórczego myślenia. Można tworzyć nowe potrawy, niezwykłe połączenia – no bo kto ustalił, że naleśników nie smaruje się musztardą albo chałki majonezem? Można wymyślać nowe nazwy dla znanych dań ...

dawno temu

Rodzaje pieczywa

... przybierania na wadze. Czy należy w takim razie jeść pieczywo? Okazuje się, że podobnie jak inne produkty spożywcze bułeczki, domowy chleb, rogaliki i chałki powinny znaleźć się w naszej diecie ...

dawno temu

O śmierci różnie traktowanej

... la muerte, czyli słodka chałka wypiekana specjalnie na tę okazję. Oj słodko jest w tych dniach w Meksyku. Śmierć w kulturze meksykańskiej jest oswojona, przypomina nieco stetryczałą sąsiadkę ...

dawno temu

Meksykański Pan de Muerto

... przypominającym kości. Nam może kojarzyć się ze splecionymi paskami chałki. Jak każdy chleb robiony jest na drożdżach, zatem potrzeba czasu na jego przygotowanie, ale struktura Pan de Muerto jest wyjątkowo lekka ...

dawno temu

Falafel rodem z Izraela

... po żydowsku, pulpety rybne, śliwowica, chałka, maca, sałatka galicyjska i pasta z wątróbek, podczas gdy w kuchni austriackiej dość powszechny jest strudel. Kolejnym daniem kuchni żydowskiej ...

dawno temu

Biesiada umarłych

... muerte, czyli słodka chałka wypiekana specjalnie na tę okazję. Zapach pieczywa miesza się z duszną wonią kwiatów, kadzideł i czekolady. Słodkie to święto, które niewiele wspólnego ma z nostalgią ...

dawno temu

Powiązane Tematy