Składniki:
- 12 dag grysiku (kaszy manny),
- 12 dag mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 12 dag masła,
- 20 dag suszonych daktyli,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 6 dag posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka masła do smarowania tortownicy,
- bułka tarta do wysypania.
Jak przyrządzić?
Mieszamy: grysik+maka+proszek do pieczenia+ cukier+cukier waniliowy, do tego dodajemy roztopione masło; połowę tej masy wsypujemy do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy i ugniatamy;
daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w pół szklanki wody - stale mieszając; następnie dodajemy miód, sok z cytyny, cynamon i orzechy włoskie, mieszamy i zdejmujemy z ognia;
wykładamy masę daktylową na masę grysikową w tortownicy; resztą masy grysikowej w formie kruszonki pokrywamy daktyle; ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni C.
Potrzebne przybory:
Tortownica lub okrągła forma o srednicy ok. 22cm, ale można też zrobić w mniejszej prostokątnej blasze.
Jak podawać?
Można na ciepło z kleksem bitej śmietany lub na zimno.
Uwagi:
Ciasto jest dość słodkie, ale pyszne i oryginalne w smaku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Taroti |