Gilacgi - ciasto daktylowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 12 dag grysiku (kaszy manny),
- 12 dag mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 12 dag masła,
- 20 dag suszonych daktyli,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 6 dag posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka masła do smarowania tortownicy,
- bułka tarta do wysypania.

Jak przyrządzić?

Mieszamy: grysik+maka+proszek do pieczenia+ cukier+cukier waniliowy, do tego dodajemy roztopione masło; połowę tej masy wsypujemy do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy i ugniatamy;
daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w pół szklanki wody - stale mieszając; następnie dodajemy miód, sok z cytyny, cynamon i orzechy włoskie, mieszamy i zdejmujemy z ognia;
wykładamy masę daktylową na masę grysikową w tortownicy; resztą masy grysikowej w formie kruszonki pokrywamy daktyle; ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni C.

Potrzebne przybory:

Tortownica lub okrągła forma o srednicy ok. 22cm, ale można też zrobić w mniejszej prostokątnej blasze.

Jak podawać?

Można na ciepło z kleksem bitej śmietany lub na zimno.

Uwagi:

Ciasto jest dość słodkie, ale pyszne i oryginalne w smaku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania75 min.
Trudnośćprosty
Porcje12 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
AutorTaroti

Gilacgi - ciasto daktylowe: Podobne przepisy

Gilacgi - ciasto daktylowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy