Składniki:
1 kostka margaryny,
1/2 szkl. mleka lub wody,
2 szkl. cukru,
4 łyżki kakao,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
łyżka proszku do pieczenia,
aromat lub przyprawa do pierników (cała),
margaryna i tarta bułka do formy.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlać mleko/wodę, a następnie dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zagotować. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia),a po wymieszaniu dodać żółtka i przyprawę piernikową. Wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać pianę z białek ubitą na szytwno. Ciasto przełożyć do foremki i piec w temp. 180 stopni, 75 min. Ciasto polać polewą czekoladową, wcześniej odlaną do szklanki i udekorować kokosem.
Uwagi:
Przypomina smakiem piernik :-) Można przekroić na połowę i przesmarować dżemem lub powidłami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kasia0712 |