Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 7 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa twarogowa:
- 50 dag twarogu
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- cynamon
Warstwa wierzchnia:
- 4 białka
- 10 dag cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- wiśnie lub inne owoce wg uznania
Jak przyrządzić?
Składniki ciasta wymieszać, szybko zagnieść i schłodzić w lodówce (około godziny). Wyłożyć ciasto na blachę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut.
Twaróg zemleć w maszynce, dodać żółtka, cukier puder i cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Na upieczone ciasto nałożyć masę twarogową, a na nią - ubitą na sztywno pianę, doprawioną cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zapiec w piekarniku (tak jak sernik, ja zawsze piekę około pół godzinki, sprawdzam czy już jest dobre).
Jak podawać?
Wiasto pokroić na kwadraty, każdy udekorować wiśniami. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Emilka |