Przepyszne lekkie ciasto z wiśniami
ISABELLE • dawno temuJakoś utarło się, że prawdziwy, najczęściej świąteczny obiad składa się z trzech dań: pierwszego w postaci zupy, drugiego mięsnego i z deseru. Bez tego ostatniego posiłek wydaje się jakiś nie uroczysty. Anglicy piją herbatkę o swojej „tea time”. I też są niezadowoleni, jeśli nie dostaną herbatników lub kawałka ciasta. Z kolei Francuzi specjalizują się w ciastach i jedzą je w ramach lunchu, a Włosi do porannego espresso zawsze dodają słodkiego rogalika lub kawałek serniczka. Wygląda na to, że wszystkich nas łączy jedno – słodkie desery.
Wiśnie na słodko
Niegdyś ogonki i liście wiśni były wykorzystywane w medycynie ludowej do sporządzania naparów, czyniących cuda z katarem, kaszlem oraz innymi dolegliwościami związanymi z przeziębieniem. Ponadto, olejek z pestek owocu posiadać miał właściwości rozkurczowe. Owoce wiśni służą nam najczęściej do wytwarzania konfitur, wiśniówek, wiśniaków (rodzaj wina wyrobu własnego – wersja męska) oraz jako dodatek do wielu dań. Zatopione w czekoladzie stanowią wyborny deser. Owoce te mają dużo węglowodanów i wody. Poza tym są bogate w witaminy B1, B2, B6 i C oraz minerały takie jak magnez, wapń, fosfor czy potas. Zatem – samo zdrowie.
Wiemy dobrze, że wiśnie prosto z drzewa (i spod wody, pod którą je myjemy) mają raczej cierpki smak. Dlatego też idealnie nadają się, by połączyć je z cukrem. Nie są wtedy mdłe czy przesłodzone, wręcz przeciwnie te dwa składniki smacznie się nawzajem przegryzają. Konfitury wiśniowe są wyśmienite z herbatnikami a nawet z krakersami. Dżemy pasują do słodkich naleśników i tak dalej. Z pewnością znamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie wiśni w naszej kuchni. Zupy owocowe, powidła czy ciasta. Z czym najczęściej łączymy wiśnie? A może znasz jakiś przepis na nietypowe połączenie?
Ciasto wiśniowe z białą czekoladą
Można pokusić się o połączenie trzech różnych w smaku składników: wiśni, biszkoptu i… białej czekolady! Przedstawiam przepis na pyszne ciasto biszkoptowe z owocami i czekoladą. Pieczenie będzie dwufazowe, gdyż najpierw należy zrobić biszkopt, a potem masę.
Składniki potrzebne do ciasta biszkoptowego:
150 g białej dobrej czekolady (pokruszonej),
200 g rozmiękczonego i pokrojonego w kostkę masła,
3 duże jajka o temperaturze pokojowej,
150 g cukru pudru,
Świeżo starta skórka pomarańczowa (z połówki owocu).
Składniki potrzebne do masy i polewy:
400 g dojrzałych wiśni (wypestkowanych),
starta skórka pomarańczy z połówki świeżego owocu,
cukier puder na wierzch ciasta i do smaku,
200 ml dobrze schłodzonej bitej śmietany,
50g białej czekolady do ozdoby.
Potrzebna jest również blacha do pieczenia i papier do pieczenia, na którym układa się ciasto.
Sposób przygotowania:
Najpierw rozgrzej piecyk do 180 stopni.
Włóż pokruszoną czekoladę do miseczki, którą położysz na garnuszku z gorącą wodą (woda nie może się zagotować). Nie pozwól, by miseczka z czekoladą dotknęła wody. Mieszaj powoli i spokojnie, ale regularnie. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij ją z garnuszka i dodaj masło. Mieszaj, dopóki składniki się nie połączą.
Rozbij jajka w misce i ubijaj. W trakcie dodaj cukier i skórki pomarańczy i dalej ubijaj. Zmiksuj na pianę wszystkie te składniki. Dodaj czekoladę z masłem do ubitej masy w misce – powinno się połączyć. Przemieszaj łagodnie łyżką. Następnie rozłóż masę na blasze, piecz przez 20–25 minut albo do momentu, w którym biszkopt będzie koloru złotego i sprężysty w dotyku. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia. Teraz umyj wiśnie, oddziel jedną trzecią (nie wypestkowanych jeszcze) i odłóż do dekoracji. Resztę wypestkuj i pokrój w kawałeczki do miseczki. Dodaj skórkę pomarańczową i cukier puder. Łagodnie wszystko przemieszaj i zostaw na 15–20 minut. Podziel biszkopt na dwie części, po czym na jedną nałóż część bitej śmietany i masy wiśniowej. Przykryj drugim kawałkiem, a na wierzchu połóż najpierw trochę masy, potem bitej śmietany. Udekoruj pozostałymi wiśniami i kawałkami czekolady.
Ciasto zostaw w lodówce jeszcze na kilka godzin. Przed podaniem wyjmij na ok. 30 minut z lodówki. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze