Jak przygotować omlet na słodko?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOmlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połączenie to może się wydawać dość niezwykłe, warto przynajmniej raz spróbować słodkiej odsłony omletu – zapewnia ona zupełnie nowe wrażenia smakowe. Sprawdź, jak przyrządzić omlet z jagodami!
Składniki omletu
Przygotowanie słodkiego omletu nie jest zadaniem trudnym ani czasochłonnym. Aby przyrządzić porcję dla jednej osoby, będziesz potrzebować:
- 2/3 filiżanki mrożonych lub świeżych jagód (zmiksowanych),
- ½ łyżki miodu lub cukru,
- 2 dużych jaj,
- 2 łyżeczek + szczypty cukru,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- ½ łyżki masła,
- odrobiny śmietany do wykończenia.
Dlaczego warto przyrządzić omlet właśnie z jagodami? Oprócz walorów smakowych oferują one także znaczne korzyści zdrowotne – działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Do tego przyczyniają się do poprawy urody. Dzięki wielu składnikom odżywczym regenerują, nawilżają i zmiękczają skórę oraz chronią ją przed zmianami spowodowanymi promieniowaniem słonecznym.
Przygotowanie omletu
Aby przyrządzić słodki sos, zmieszaj jagody z ½ łyżki miodu (lub cukru) i umieść w niewielkim rondelku. Następnie doprowadź miksturę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, dopóki nie uzyskasz konsystencji sosu, czyli ok. 8–10 minut.
W międzyczasie rozbij 1 jajo, umieszczając białko w misce. Zmieszaj żółtko z całym jajkiem w innym naczyniu. Dodaj szczyptę cukru do białka i mocno ubij. Do drugiej mieszanki jajecznej dodaj 2 łyżeczki cukru oraz ekstrakt z wanilii i również ubij. Delikatnie umieść białko w misce z mieszanką jajeczną.
Podgrzej masło na patelni. Gdy się roztopi, wlej jaja. Smaż, dopóki jedna strona nie będzie gotowa w mniej więcej ¾, a następnie przewróć omlet na drugą stronę. Pozwól mu smażyć się przez kolejną minutę. Następnie pokryj omlet łyżką lub dwiema sosu jagodowego i złóż na pół. Przenieś na talerz i udekoruj kolejną porcją jagód i odrobiną śmietany.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze