Sernik z wiśniami
KAROLINA • dawno temuW kuchni znaleźć możemy oczywiste połączenia produktów, które idealnie ze sobą współgrają. Ich pojawienie się w jednej potrawie w większości sytuacji nie jest przypadkowe. To dzięki wielu latom eksperymentów udało się nam osiągnąć najbardziej pożądane kompozycje smaków, zapachów i kolorów. Jedne z nich są bardziej oczywiste, podczas gdy inne mogą nas naprawdę zaskoczyć. Na przykład w stosunku do mięsa z dodatkiem owoców możemy mieć pewne obiekcje, podczas gdy jego połączenie z warzywami nikogo nie dziwi. Takim klasycznym zestawieniem jest również stosowanie jako dodatku do wypieków owoców w różnej postaci. Przykładem takiego idealnego połączenia jest ciasto sernik z wiśniami. Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się znacznie więcej na jego temat. Znajdziesz w nim sprawdzony przepis na to wyśmienite ciasto.
Owoc wiśni
Zanim poznamy przepis na sernik z owocami, dobrze jest dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. Zwykle ciasto to wzbogacamy o rodzynki albo brzoskwinie i truskawki, zwłaszcza gdy przyrządzamy sernik na zimno. Jednak świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie sernika z wiśnią. Od zawsze trwa spór między miłośnikami czereśni i zwolennikami świeżych wiśni. Jedni cenią sobie słodki smak pierwszych z nich, podczas gdy inni wolą wytrawny smak drugich. Nie ulega jednak najmniejszej wątpliwości fakt, że właściwości wiśni idealnie sprawdzają się w różnego rodzaju przetworach. Przeciery, soki bądź dżemy to tylko niektóre z nich, po które chętnie sięgamy. Posiadają one bardzo charakterystyczny smak, intensywny kolor i przyjemny zapach, dlatego z przyjemnością nakładamy je na kanapki, wzbogacamy nimi naleśniki albo dodajemy do rozgrzewającej herbaty. Spożytkować możemy również wiśnie do ciasta. Sernik może być pysznym ciastem z wiśniami, które możesz przygotować na bazie poniższego przepisu.
Przepis na sernik z wiśniami
Do przygotowania sernika z wiśniami będziesz potrzebowała następujących składników:
- 2 duże opakowania ciastek herbatników,
- 1 kg twarogu,
- 25 dag ziemniaków ugotowanych,
- 20 dag masła,
- 30 dag cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 250 ml wiśni.
Sposób przygotowania:
Twaróg należy zmielić w maszynce razem z ziemniakami i 20 dag cukru. Do tak przygotowanej masy dodajemy miękkie masło, proszek do pieczenia i jajka. Całość należy dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki połączyły się. Kolejnym krokiem jest wyłożenie wysmarowanej tłuszczem blachy herbatnikami. Na ciasto układamy wcześniej przygotowaną masę. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy wiśnie. Owoce należy wydrylować i zagotować z niewielką ilością wody oraz cukrem. Po kilku minutach powinny delikatnie zmięknąć i puścić sok. Jeżeli chcemy, by owoce posiadały bardziej gęstą konsystencję, należy dodać do nich odrobinę galaretki i pozostawić do czasu, aż zacznie tężeć. Kiedy ciasto ostygnie, na jego górę układamy owoce.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze