Placek z wiśniami - wspomnienie lata
OLIWKA . • dawno temuPlacek z wiśniami – przepis przydałby się bardziej w lecie, ale teraz także jest do zrealizowania. Pewnie masz ukryte zamrożone wiśnie na specjalną okazję? No, to w takim razie pora je wyjąć i zrobić coś pysznego. Ciasto z owocami to wspomnienie słońca i ciepłych romantycznych nocy.
Przygotuj:
- 40 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otartą skórkę z cytryny
- 20 dag masła
- 2 jajka
A na nadzienie:
- 25 dag konfitury wiśniowej
- 25 dag wydrylowanych wiśni
1. Wiśniemusisz najpierw rozmrozić, a następnie osączyć i wymieszać z konfiturą.
2. A teraz szybkie ciasto. Zagnieć je z podanych składników.
3. Placek wiśniowy potrzebuje teraz pracy z wałkiem. 2/3 ciasta rozwałkuj tak, by wyłożyć nim dno i boki tortownicy.
4. To będzie podstawa pysznego ciasta. Na nie nałóż wiśniowe nadzienie.
5. Na górę połóż cienko rozwałkowaną pozostałą część ciasta.
6. Jeśli masz ochotę, możesz stworzyć też cienkie wałeczki i ułożyć z nich kratkę.
7. Piecz pyszne ciasto wiśniowe 45 minut w temperaturze 200 st. C.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze