Składniki:
Ciasto:
- 60 dkg mąki krupczatki,
- 6 żółtek,
- 1 1/2 kostki margaryny,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- konfitura wiśniowa.
Piana:
- 6 białek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 10 dkg wiórek kokosowych.
Polewa:
- 4 1/2 łyżki kakao,
- 4 1/2 łyżki masła,
- 5 łyżek wody,
- 1 1/2 szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Tłuszcz posiekać z mąką, dodać żółtka i proszek. Wyrabiać ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodac kakao. Wszystkie części wyłożyć do lodówki na 0.5 godziny. Jedną częścią jasną wyłożyć blachę. Na to wyłozyć konfiturę. Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wiśnie. Ubić pianę z bialek, dodać cukier i wiórka i delikatnie wymieszać, to wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę wyłożyć ostatnią część ciasta ścierając na tarce. Piec jedną godzinę.
Polewa: wszystko zagotować i uważać by nie przypalić i gorą cą wylać na placek :) (można również kupić gotową polewę do wyboru). Smacznego!
Potrzebne przybory:
Trzepaczka, blacha prostokątna, tarka o grubych oczkach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | katherine |