Placki kukurydziane i sos salsa
OLIWKA . • dawno temuPlacki kukurydziane z sosem salsa to doskonały pomysł na obiad wegetariański. Nawet nie wiesz jakie pyszne mogą być bezmięsne posiłki. Warto włożyć trochę wysiłku w przygotowanie dania, by później rozkoszować się doskonałym smakiem.
Przygotuj:
- 1,5 szklanki kaszki kukurydzianej
- 20 dag kukurydzy z puszki
- cebulę
- 3 jajka
- kostkę bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- olej
A na sos salsa:
- 4 pomidory (w obecnych warunkach lepiej kupić pomidory w puszcze)
- cebulę
- papryczkę chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
1. Najpierw przygotuj sos salsa. Obrane ze skórki pomidory pokrój w kostkę. Podobnie zrób z cebulą. Oczyść chili z pestek i posiekaj. Do warzyw dodaj posiekaną natkę, sok z cytryny, oliwę i rozgnieciony czosnek. Dopraw salsę solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Jest to czas, w którym przygotujesz placki kukurydziane.
2. Wlej do kaszki szklankę zimnej wody.
3. 2, 5 szklanki wody, razem z kostką bulionową i łyżką oleju zagotuj.
4. Następnie wlej namoczoną kaszkę kukurydzianą i gotuj ją około 8 minut, czyli do czasu aż będzie miękka.
5. Kiedy kaszka ostygnie dodaj startą na tarce cebulę oraz jajka i kukurydzę.
6. Placki kukurydziane – przepisnie był zbyty skomplikowany, prawda? Teraz musisz tylko formować małe kotlety i usmażyć je na oleju.
7. Placki kukurydziane z salsą równa się pyszny obiad.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze