Sałatka z kuskusem
KAROLINA • dawno temuKażdy baczny obserwator rzeczywistości na pewno zauważył, że co jakiś czas mamy do czynienia ze swoistymi modami kulinarnymi. I tak jak niegdyś zachwycała nas kuchnia włoska albo grecka, tak jakiś czas temu mieliśmy do czynienia z eksploatowaniem wiedzy pochodzącej z tradycyjnej kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Czy takie nagłe zmienianie nawyków żywieniowych pod dyktando panujących trendów jest właściwe? Wydaje się, że czerpanie z tradycji kulinarnych pochodzących z różnych krajów jest właściwe wówczas, gdy bierzemy z nich to, co dla nas najlepsze. Nie znając ich, nie można od razu negować pochodzących z nich produktów albo nieznanego nam dotychczas użycia składników, z którymi wcześniej mieliśmy już do czynienia. Najważniejsze jest przecież to, by odżywiać się racjonalnie i zdrowo. W zachowaniu dobrej kondycji może nam pomóc wiele przepisów, które pozwolą nam przełamać nudę i monotonię panującą w naszym jadłospisie. Zdrowym i smacznym pomysłem stanowiącym odskocznię od ziemniaków, frytek czy chleba jest kasza kuskus. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o niej znacznie więcej i poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę z kuskusem.
Co to jest kuskus?
Na pewno już nie raz spotkałaś się z daniami z kuskusem. Zazwyczaj podawany jest on z warzywami albo też mięsem, a zwłaszcza baraniną. Co jednak kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Otóż mamy do czynienia z dwoma rodzajami jej rozumienia. Po pierwsze jest to tradycyjne danie, w którym kuskus odgrywa kluczową rolę. Z drugiej jednak strony mamy do czynienia z kaszą kuskus, a więc jednym z rodzajów produktów skrobiowych serwowanych jako dodatek do wielu potraw. Jego pochodzenie wiązane jest z kuchnią afrykańską, jednakże znalazł on swoje odbicie także w innych tradycjach kulinarnych, do których zaliczyć można kuchnię włoską. Kuskus swoim wyglądem przypomina dobrze nam znaną kaszę jęczmienną, jednakże jest od niej znacznie drobniejszy i delikatniejszy w smaku. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych kasz, potrawy z kuskusem mogą przybierać różną postać. Są nie tylko świetnym dodatkiem do mięs, ale także sprawdzają się w zupach. Ciekawą i różnorodną grupę stanowią również sałatki z kuskusem. Nabrałaś ochoty na ten niezwykły gatunek kaszy? Nie trać czasu i zapoznaj się z przepisem na sałatkę z kuskusem.
Przepis na sałatkę z kuskusem
Do przygotowania sałatki z kuskusem będziesz potrzebowała:
- 1 opakowania kaszy kuskus,
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
- 300 ml bulionu,
- szklanki ciecierzycy z puszki,
- szklanki soczewicy z puszki,
- szklanki poszatkowanej kapusty czerwonej,
- 2 porów,
- natki pietruszki,
- liści świeżej kolendry,
- szczypty soli,
- 2 ząbków czosnku,
- 4 łyżek oliwy z oliwek,
- soku z ½ cytryny.
Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus oraz żurawinę należy zalać gorącym bulionem i pozostawić pod przykryciem do czasu, aż spęcznieją. Następnie trzeba pokroić pietruszkę, kapustę, kolendrę oraz por. Kiedy kasza już wystygnie, dodajemy przygotowane składniki, a także ciecierzycę i soczewicę. Całość polewamy sosem składającym się z rozgniecionego czosnku, soku z cytryny, soli i oliwy. Przed podaniem sałatkę trzeba jeszcze delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze