Sałatka z tofu
ALICJA • dawno temuTofu to twarożek sojowy, który po raz pierwszy pojawił się na
stołach Chińczyków w II wieku naszej ery. Jest on jednym z podstawowych
składników diety wegetariańskiej. Zawiera duże pokłady białka, nienasyconych
kwasów tłuszczowych, wapnia oraz witamin z grupy B. Co więcej, tofu jest
niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu, dlatego warto sięgać po nie będąc
na diecie. Dziś pomysł na sałatkę z tofu. Spróbuj i oceń.
Przygotuj:
- 1 zielony ogórek,
- 2 pomidory,
- 10 dag tofu,
- małą czerwoną cebulkę,
- sos sojowy,
- sok z połówki cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić sałatkę?
Umyj dokładnie warzywa. Ogórka pokrój w plasterki, a
pomidora w kostkę. W drobną kostkę pokrój również tofu. Cebulkę obierz, umyj i
przekrój na pół. Następnie posiekaj ją w piórka. Wymieszaj powyższe składniki w
misce.
Pora przyrządzić sos sałatkowy. Do niewielkiej miseczki wlej
troszkę sosu sojowego. Dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i skrop całość sokiem z
połówki cytryny. Wsyp tymianek i przypraw sos odrobiną soli i pieprzu.
Wymieszaj dokładnie miksturę i polej nią sałatkę.
Połączenie ogórka z pomidorem jest bardzo smaczne, jednak substancje zawarte w ogórku niszczą witaminę C, w którą bogaty jest pomidor. Jeśli zależy ci na witaminie C, nie dodawaj ogórka, lub zaraz po pokrojeniu pomidora wymieszaj go z łyżką oliwy z oliwek.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze