Sałatka z soczewicą
KAROLINA • dawno temuPrzyglądając się dziejom kuchni różnych zakątków świata, można zauważyć, że jedne produkty cieszą się od początków ich wynalezienia niesłabnącą popularnością, podczas gdy inne, choć były stosowane w kulinariach od zawsze, musimy odkrywać na nowo. Oczywiście trzeba tu także uwzględnić pewne odrębności związane z różnymi tradycjami kulinarnymi, które zdążyły wykształcić się przez wieki. Wskazane różnice w popularności możemy z łatwością zaobserwować na przykładzie niektórych produktów. Otóż, obok cieszących się niesłabnącym uznaniem od XVI wieku na całym świecie ziemniaków, znanego od czasów prehistorycznych i uwielbianego do dziś chleba, wspomnieć trzeba o soczewicy. Kiedy zastanowimy się, kiedy ostatnio jedliśmy to wyśmienite warzywo, okaże się, że było to bardzo dawno temu. Soczewica jest przykładem warzywa, które znane jest od czasów najdawniejszych, długo cieszyło się dużym uznaniem, ale dziś wymaga ono pewnego przypomnienia. I chociaż powinniśmy znaleźć ją bez większych przeszkód, wybierając się do sklepu z ekologiczną żywnością, to jednak nie zawsze wiemy, co możemy z niej zrobić. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat samej soczewicy oraz sałatki przygotowywanej z jej udziałem.
Co to jest soczewica?
Soczewica znana jest już od tysięcy lat, a historycy twierdzą, że była jedną z pierwszych roślin, jaką udało się człowiekowi udomowić. Co ciekawe, działając na swoją własną szkodę, dziś niewielu z nas stosuje ją w trakcie przyrządzania potraw. Z powodu nie tylko ciekawych właściwości soczewicy, lecz również wyjątkowego smaku warto jest przybliżyć pochodzenie i zastosowanie tego warzywa. Kiedy zapytalibyśmy przeciętnego zjadacza chleba, co to jest soczewica, być może zidentyfikowałby ją z czerwonymi, żółtymi, zielonymi bądź czarnymi ziarenkami. Mało kto jednak wie, że soczewica jest rośliną strączkową i rośnie w podobny sposób jak zielony groszek. To właśnie z jej strąków wydobywane są ziarna, które po ugotowaniu stanowią świetny materiał, z którego możemy skorzystać w kuchni. Mając pojęcie o wyglądzie soczewicy, trzeba poświęcić chwilę jej wartościom odżywczym. Otóż omawiane ziarenka zawierają w sobie bardzo dużą ilość białka, którego stężenie jest wyższe tylko w soi. Oprócz tego potrawy z soczewicy dostarczają naszemu organizmowi wiele minerałów, witaminy B1, kwasu foliowego oraz błonnika. To produkt szczególnie ważny dla osób, których dietę stanowią dania wegańskie lub wegetariańskie. Co więcej, okazuje się, że dań z soczewicy można przygotować bardzo dużo. Dość wspomnieć tu chociażby o zupach, gulaszach czy bardzo wielu potrawach kuchni hinduskiej. Ciekawym sposobem na soczewicę jest przygotowanie sałatki z jej udziałem. Wiosna za oknem sprawiła, że masz ochotę zjeść coś lekkiego? Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę z soczewicy.
Sałatka z soczewicy
Do przygotowania sałatki z soczewicy będziesz potrzebowała:
- 2 szklanek soczewicy,
- 2 papryk,
- 1 ogórka zielonego,
- 100 g sera feta w ziołach,
- 2 łyżek octu jabłkowego,
- 2 łyżek oliwy z oliwek,
- ½ łyżki musztardy Dijon,
- 2 ząbków czosnku,
- soli,
- pieprzu,
- świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
Soczewicę trzeba namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia odcedzamy ją i przepłukujemy. Kolejnym krokiem jest umieszczenie jej w garnku ze świeżą wodą i gotowanie do czasu, aż zmięknie (ok. 30 minut). Soczewicę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie trzeba pokroić paprykę, ser feta i ogórka w niewielkie kawałki. W osobnym pojemniczku przygotowujemy sos z octu, oliwy, musztardy i rozgniecionego czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając na koniec solą i pieprzem oraz przybierając świeżymi liśćmi bazylii.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze