Ostatniej jesieni książka kucharska na czasy kryzysu Gill Holcombe, sekretarki i samotnej matki trójki dzieci, szturmem wzięła brytyjskie listy bestsellerów, wyprzedzając nawet samą Nigellę Lawson. Dzisiaj w angielskich księgarniach pojawiła się jej kolejna książka — tak jak poprzednią wypełniają ją proste i tanie przepisy na rodzinne posiłki.
Tytuł bestsellera Holcombe mówi wszystko: "How to Feed Your Whole Family a Healthy Balanced Diet, with Very Little Money and Hardly Any Time, Even If You Have a Tiny Kitchen, Only Three Saucepans, (One With an Ill-Fitting Lid) and No Fancy Gadgets — Unless You Count the Garlic Crusher" czyli "Jak zdrowo wyżywić rodzinę, jeśli masz niewiele pieniędzy i czasu, małą kuchnię, tylko trzy garnki (w tym jeden z niedopasowaną pokrywką) i żadnych gadżetów — nie licząc wyciskarki do czosnku". Autorka radzi, jak wykarmić rodzinę za 30 funtów (150 złotych) tygodniowo i poleca proste, tradycyjne potrawy, jak mięso duszone z cebulą i ziemniakami czy mięso mielone z ziemniakami.
Holcombe mówi: "Uwielbiam Jamiego Olivera, Nigellę Lawson, Gordona Ramsaya, ale gdy widzę przepis na kurczaka a la coś tam z sosem z estragonu, to mnie odrzuca i myślę sobie: Z tym to ja nie chcę mieć nic wspólnego". W nowej książce "Fish Pies and French Fries" znajdziecie rozmaite przepisy na makaron, warzywa, proste zupy i potrawki.
"Slumdog Millionaire" mówi Jamie Olivier o Holcombe, która dziś jest u szczytu popularności, pisuje do kobiecego magazynu, a wydawnictwa rywalizują o jej kolejne książki. Książki nie są niestety dostępne na polskim rynku, ale można je zamówić w księgarni Amazon.co.uk. Czy u nas również stałyby się bestsellerami? A czy Wy macie swoje kryzysowe przepisy?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze