Jak zdrowo grillować?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuGrill nieodłącznie kojarzy nam się z kiełbaskami i karkówką. Niestety, jeżeli starasz się schudnąć lub propagujesz zdrowy styl życia, na podobnej uczcie możesz poczuć się niekomfortowo. Na szczęście w tym sezonie grillowym możesz zmienić rodzinne zwyczaje i przygotować kilka oryginalnych propozycji, dzięki którym czas spędzony na świeżym powietrzu będzie nie tylko miły, ale i zdrowy.
Rybny burger
Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie ryby. Możesz podać ją np. w postaci pysznego grillowanego burgera. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 400 g filetu z dorsza,
- 150 g mąki,
- 4 bułek,
- 2 łyżek sosu sojowego (np. Kikkoman),
- 1 jajka,
- 3–4 rzodkiewek,
- 1 czerwonej cebuli,
- kilku liści sałaty karbowanej,
- garści posiekanego kopru,
- odrobiny oleju rzepakowego,
- białego serka (np. Bielucha),
- startej skórki z 2 cytryn.
Dokładnie umyj dorsza, upewniając się, czy nie ma ości. Przełóż go do oddzielnego naczynia i zmiksuj. Dodaj jajko, mąkę, skórkę z cytryny, sos sojowy i koper, a następnie zmieszaj. Masę umieść w lodówce na ok. 20 minut. W międzyczasie pokrój rzodkiewkę i cebulę w cienkie plasterki. Następnie, masę umieść na ruszcie i grilluj, dopóki nie uzyska złocistego koloru. Przekrój bułki na pół i na dolnej części umieść liść sałaty, usmażonego fishburgera, odrobinę rzodkiewki, cebuli i łyżeczkę serka. Przyłóż drugą część bułki i gotowe.
Skrzydełka z kurczaka
Do marynowania mięsa, podawanego na grillu, wykorzystaj sos sojowy, który uważany jest przez dietetyków za zdrowszy zamiennik soli. Aby przygotować smakowite skrzydełka z grilla, potrzebujesz:
- 10 skrzydełek kurczaka,
- 14 łyżek marynaty Teriyaki (np. Kikkoman),
- 2 łyżek oleju roślinnego,
- ½ cytryny,
- 1 łyżki miodu,
- szczypty pieprzu.
Umyj i osusz skrzydełka. Umieść je w misce i dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj marynatę, olej i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj i umieść skrzydełka w lodówce na co najmniej 3–4 godziny. Potem ułóż je na wysmarowanej tłuszczem tacce i połóż na rozgrzanym grillu. Przykryj folią aluminiową i piecz ok. 70 minut, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze