Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo
OLIWKA . • dawno temuChcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita. Oczywiście najlepiej wcinać ją na surowo, ale nie zawsze mamy na to ochotę. Dlatego czasem, dla odmiany, warto zrobić marchewkę na ciepło.
Przygotuj:
- pół kilograma marchewki
- łyżeczkę mąki
- łyżeczkę soli
- łyżeczkę cukru
- 2 łyżki masła
- koperek do posypania
1. Umyj marchewkę, obierz ją i pokrój w smakowitą kosteczkę.
2. Do rondelka włóż masło i rozpuść je. Następnie wrzuć marchewkę, dodaj cukier, sól oraz pół szklanki wody i duś to pyszne danie.
3. Kiedy dodatek do obiadu będzie miękł, rozmieszaj mąkę z 3 łyżkami zimnej wody.
4. Miękka marchewka to znak, że można już dodać mączną zawiesinę. Trzeba wszystko dobrze wymieszać.
5. Gotowana marchewka jest już gotowa. Doskonale smakuje z ziemniakami i mięsem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze