Popcornna pewno nie znalazłby się wysoko na liście zdrowego jedzenia, gdybym to ja ją układał. Dobrze więc, że to nie ja jestem za nią odpowiedzialny. Amerykańscy naukowcy odkryli bowiem, że ma on wiele zdrowotnych właściwości.
Tradycyjny przysmak kinowy jest bogaty w antyoksydanty, zwane polifenolami. Znajdziemy je także w owocach, warzywach, czekoladzie, winie, kawie i herbacie. Chronią serce i zmniejszają ryzyko wystąpienia raka.
Amerykański chemik Dr Joe Vinson, który dokonał tego odkrycia, był niezwykle zaskoczony ilością polifenoli znalezionych w ulubionym przysmaku kinomaniaków. W popcornie znajduje się także więcej pożądanych dla zdrowia związków chemicznych, niż w płatkach śniadaniowych. Odkrycie zostało zaprezentowane przed tygodniem przed American Chemical Society's w Waszyngtonie. Ciekawe czy badania nie były sponsorowane?
Źródło: Independent.co.uk
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze