Jajko śniadaniowo
SABINA STODOLAK • dawno temuJajko to jeden z lepszych śniadaniowych pomysłów. Nie dość, że jest pożywne, to dodatkowo można je przygotować na kilkanaście różnych śniadaniowych sposobów — dla miłośników jajek na blogu kwestia smaku mnóstwo inspiracji. A które potrawy z jajka Wy najbardziej lubicie?
Jajecznica— standard, ale z klasą. Można ją jeść soute, można też dodawać do jajecznicy prawie wszystko. To potrawa, z którą można eksperymentować i warto to robić, odkryć można bowiem wyjątkowe połączenia.
Jajko po benedyktyńsku – na grzance, z sosem holenderskim. Jajko gotowane w koszulce powinno leżeć na plasterku szynki parmeńskiej. Ponieważ najczęściej brakuje nam tego dodatku, wykorzystujemy chudą szynkę o mniej ekskluzywnej cenie lub jajko układamy bezpośrednio na grzance.
Jajko na miękko – gotowane przez trzy minuty jest prawdziwym śniadaniem mistrzów. Zwłaszcza jeśli do płynnego żółtka dorzucimy odrobinkę szczypiorku, masełka lub żółtego sera.
Jajka na bekonie – nie należą do typowego menu polskiego śniadania, chociaż coraz mocniej zdobywają sobie popularność. Kwintesencją jest wybranie odpowiedniego kawałka boczku – najlepiej wycinanego w polędwicy.
Omlet– przyrządzany na wiele sposobów. Omlet z mąką będzie wyrośnięty i puszysty a dodatki – jeśli zdecydujemy się ich użyć – zatopią się w cieście. Można też przyrządzić omlet bez mąki – wtedy będzie miał nieco inny smak – taki omlet świetnie nadaje się do rolowania i składania. Omlety można podawać zarówno na słodko jak i z warzywami i mięsem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze