Jak zrobić jajecznicę z szynką?
OLIWKA . • dawno temuPyszna jajecznica z szynką to świetny pomysł na śniadanie lub kolację w mroźne zimowe dni. Jeśli zastanawiasz się jak ją zrobić, by smakowała przynajmniej tak dobrze jak posiłki, które przygotowywała ci mama, to tutaj znajdziesz podpowiedź. Wystarczy postępować według określonych kroków, a wszystko się uda.
Przygotuj:
- 8 jajek
- 20 dag wędzonej szynki
- cebulę
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- łyżkę posiekanej zieleniny
- sól
- pieprz
Krok 1
Zacznij od obrania i posiekania cebuli.
Krok 2
Szynkę pokrój w drobną kostkę lub cienkie paski.
Krok 3
Wbij jajka do miski, i roztrzep je razem z mlekiem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Krok 5
Teraz dodaj szynkę i podsmażaj około 2 minuty.
Krok 6
A teraz najważniejsze – smażenie jajecznicy. Na patelnię wlej roztrzepane jajka i smaż na małym ogniu. Ściętą masę przewracaj kawałkami, by pozostała w środku miękka i pulchna.
Krok 7
Jajecznica z szynką jest już właściwie gotowa. Przełóż ją na talerz i przybierz zieleniną.
Krok 8
Jeśli chcesz zaostrzyć smak tej pysznej potrawy, posyp ją pokrojonymi w kostkę korniszonami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze