Cukierki krówki
KAROLINA • dawno temuSłodkie, mleczne, pyszne, ciągnące się i niezastąpione – to cechy, jakie każdy z nas wskazałby, charakteryzując ulubione cukierki z dzieciństwa. Często staramy się wrócić pamięcią do błogiego czasu, gdy nie trapiły nas dorosłe kłopoty, a największym problemem było dotarcie do szafki, w której przechowywano wspaniałe cukierki typu krówki. Zdarza się, że kupujemy gotowe słodycze, lecz ich smak i konsystencja nie w pełni nas zadowalają. Zobacz, jak samodzielnie zrobić cukierki krówki w domu, by zapoznać swoje dziecko z przepysznym poczęstunkiem.
Jedzenie słodyczy
Miejsce słodyczy w diecie nie powinno zajmować głównego miejsca. Często słyszy się, że ich jedzenie powoduje próchnicę i przynosi duży wzrost wagi. Podobnie, jak ma to miejsce z każdym produktem spożywczym, cukierki mleczne powinny być spożywane w rozsądnych ilościach. Słodycze nie powinny stanowić dania głównego, ponieważ nie dostarczają organizmowi potrzebnych mu substancji odżywczych, przez co określa się je mianem pustych kalorii. Zanim całkowicie wykluczy się je z diety, należy zdać sobie sprawę, z czego powinniśmy zrezygnować, aby od czasu do czasu zjeść pysznego cukierka. Otóż jedna krówka dostarcza około 60 kcal, co równa się półtorej łyżeczki cukru. Jeśli zatem uwielbiasz słodycze i nie możesz się bez nich obejść, to zamiast słodzenia kawy lub herbaty, zjedz dziennie jedną krówkę. Dzięki rozważnemu jedzeniu słodyczy nie tylko nie przybierzemy na wadze, ale w znacznym stopniu poprawi się nasze samopoczucie. Cukierek krówka przeniesie nas bowiem do mitycznego dzieciństwa i będzie zasłużoną przyjemnością po ciężkim dniu spędzonym w pracy. W trakcie kontrolowanego spożywania krówek nie musimy także obawiać się o zdrowie naszych zębów, które podobnie jak po każdym innym posiłku, powinny zostać oczyszczone z resztek jedzenia.
Cukierki krówki wytwarzane są w Polsce od lat 60. XX wieku. Obecnie wiele przedsiębiorstw z różnym powodzeniem zajęło się ich produkcją. Nie czekaj, aż uda ci się natrafić na prawdziwy smak z dzieciństwa i już teraz zobacz, jak zrobić krówki ciągutki w domu.
Jak się robi krówki?
Każdy prawdziwy koneser cukierków mlecznych wie, że ich konsystencja zależna jest od czasu przechowywania. Dopiero co przyrządzone słodycze są wyjątkowo ciągliwe. Po pewnym okresie mamy do czynienia ze zjawiskiem krystalizacji cukru, dlatego też krówki stają się z zewnątrz kruche, by ostatecznie całkowicie utracić swoją elastyczność. Wiedząc o tym, wydłużając lub skracając czas przechowywania, możesz sprawić, że samodzielnie przyrządzone słodycze całkowicie spełnią twoje oczekiwania.
Jeżeli chcesz samodzielnie wykonać cukierki krówki należy przygotować:
- 250 ml mleka,
- 1 łyżkę masła,
- 250 g cukru białego.
Mleko razem z masłem należy zagotować i stopniowo dodawać do nich cukier, który z czasem zacznie się krystalizować, aż masa uzyska brązowy kolor.
Otrzymana masa powinna zostać przelana do kwadratowego naczynia i zajmować około 1–1,5 cm jego wysokości. Po ostygnięciu masę należy pokroić w prostokąty przypominające kształty cukierków i pozawijać je w kolorowe papierki. Można je spożywać od razu lub wtedy, gdy znajdujący się w nich cukier ulegnie krystalizacji.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze