Sorbet malinowy
KAROLINA • dawno temuUpalne lato od zawsze kojarzy się z jedzeniem lodów i piciem napojów chłodzących. W czterdziestostopniowym upale nie sposób przejść obojętnie obok lodziarni, by nie skusić się na orzeźwiającą przekąskę. Lody jednak nie są jedynym sposobem na przetrwanie upalnego lata. Znacznie mniej kaloryczny i łatwiejszy w przygotowaniu jest sorbet.
Co to jest sorbet?
Historia sorbetu jest dość długa i bogata. Podstawą do stworzenia tego orzeźwiającego deseru był pochodzący z Azji napój określany mianem szarbat. Co prawda znacznie różnił się od współczesnego sorbetu, bo wykonywany był wyłącznie z wody i słodzonego soku owocowego, to jednak jemu należy przypisać początki powstania omawianego deseru. Kiedy przywędrował do Europy, a stało się to około XVI wieku, szybko zyskał na popularności. Kucharze chętnie eksperymentowali z recepturą napoju, co spowodowało powstanie współczesnego sorbetu, a później lodów. Różnią się one tym, że w skład drugiego z omawianych deserów wchodzą oprócz owoców i lodu także jajka i śmietana. To z kolei powoduje, że sorbet jest przekąską, którą można znacznie szybciej i łatwiej przyrządzić. Idealnie nadaje się do serwowania jako deser, podwieczorek lub potrawa neutralizująca kubeczki smakowe (sorbet cytrynowy). Poza tym sorbet może posiadać neutralny smak lub uzupełniać go, gdy jest podawany z daniem głównym. Deser można wykonać z różnych warzyw, jednak największą popularnością cieszą się sorbety owocowe.
Właściwości sorbetu doceniane są zwłaszcza przez wegan i osoby, które się odchudzają. Otóż ta smakowita przekąska nie zawiera tłuszczu i żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, a z uwagi na niską temperaturę sprawia, że organizm spala więcej kalorii w tracie jego jedzenia. Oprócz tego jest łatwo dostępna w sklepach, a zmiana potrzebnego do wytworzenia cukru na słodzik powoduje zmniejszenie wartości energetycznej do minimum.
Omawiany deser bez względu na kolor, smak i składniki wytwarzany jest według tej samej receptury. Nie trać czasu i już teraz zapoznaj się z przepisem na sorbet.
Przepis na sorbet malinowy
Przygotowanie sorbetu malinowego zajmuje około 20 minut. Należy pamiętać, aby zrobić go kilka godzin wcześniej przed podaniem, by zdążył się zmrozić i nabrać właściwej konsystencji.
Do zrobienia deseru z mrożonych malin dla 4 osób potrzebujesz:
- 1 kg mrożonych lub świeżych malin,
- 1 szklankę cukru pudru,
- 3 łyżeczki soku malinowego,
- sok z cytryny,
- świeżą miętę.
Maliny należy częściowo rozmrozić. Jeżeli korzystasz ze świeżych owoców umyj je i sprawdź, czy nie pozostały w nich żadne nieczystości. Maliny zmiksuj, dodając do nich kilka kropel soku z cytryny. Po zmiksowaniu przepuść owoce przez sito tak, aby pozostały na nim pestki.
Do zmiksowanych owoców dosyp cukier i dolej 3 łyżeczki soku malinowego. Zmiksuj owoce ponownie i na 2 godziny włóż je do zamrażarki.
Po upływie 2 godzin wyjmij sorbet i jeszcze raz go zmiksuj. Po dokonaniu tej czynności włóż sorbet do zamrażarki na kolejne 2 godziny.
Przed podaniem deseru z malin wyjmij go bezpośrednio z zamrażarki i udekoruj kilkoma listami świeżej mięty.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze