Właściwości witaminy C
KAROLINA • dawno temuWitamina C jest chyba najbardziej popularnym środkiem, jaki stosujemy podczas przeziębienia, grypy, złego samopoczucia, lub gdy chcemy zapobiec wskazanym schorzeniom. Dostarczamy ją w różnej postaci, nierzadko spożywając produkty i suplementy, które ją zawierają, co spowodowane jest wygodą oraz niesłusznym kojarzeniem wyłącznego występowania witaminy C w cytrynie.
Charakterystyka witaminy C
Kwas askobinowy określany mianem witaminy C jest substancją, której ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć, dlatego też musi być dostarczany do niego wraz z pożywieniem. Zazwyczaj substancja ta występuje pod postacią ciała stałego, które łatwo ulega rozpuszczeniu w wodzie. Smak kojarzonej z nią cytryny informuje nas natomiast o jej kwaśnym odczynie.
Witamina C jest w znacznym stopniu odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wystarczy wskazać kilka jej funkcji, aby zdać sobie sprawę z jej znaczenia. Poczynając od podstaw, warto zaznaczyć uczestnictwo omawianej substancji w metabolizmie komórkowym, cholesterolu i tłuszczy. Poza tym jest ona niezbędna do prawidłowej pracy kory nadnerczy oraz do powstawania krwinek czerwonych. Dzięki niej lepiej przyswajamy żelazo, a jej właściwości bakteriobójcze pomagają zwalczyć infekcje. Szerokie jest także wykorzystanie witaminy C w kosmetyce, ponieważ jest naturalnym przeciwutleniaczem, a także przyspiesza gojenie podrażnień, ran i siniaków. Zatem znaczenie witaminy C jest dla ludzkiego organizmu ogromne i choć często zażywamy ją w celu zwalczenia lub uniknięcia przeziębienia, nie ma na nasz stan większego wpływu, jeśli nie jest połączona z innymi sposobami na wzmocnienie odporności.
Zapotrzebowanie na witaminę C można zaspokoić na dwa sposoby. Z jednej strony możemy dostarczać naturalną witaminę C, jaka występuje w jedzonych przez nas produktach spożywczych. Innym wyjściem jest stosowanie suplementów diety w postaci tabletek do łykania, tabletek musujących albo tych, które przeznaczone są do ssania. Przyjmowanie witaminy C powinno jednak podlegać kontroli, ponieważ mimo tego, że jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem, przedawkowanie skutkuje nieprzyjemnymi dolegliwościami takimi jak wymioty, bóle brzucha, wysypka albo biegunka.
Produkty z witaminą C
Jak już wspomniano, nadmierna bądź zbyt mała ilość witaminy C dostarczana organizmowi może powodować zaburzenia w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Dzienne zapotrzebowanie na nią waha się między 45 a 90 mg. Zobacz, jak wygląda zawartość witaminy C w produktach żywnościowych.
Najbogatszym źródłem omawianej substancji są zielonoliściaste warzywa. Wśród nich na uwagę zasługują czerwona i zielona papryka, brukselka, brokuł, koper, kalafior oraz szpinak. Dużo witaminy C zawierają także owoce takie jak czerwona i czarna porzeczka, winogrona. Wbrew pozorom znacznie większą jej ilość odnajdziemy w poziomkach, truskawkach i kiwi niż w owocach cytrusowych oraz w białej, niż ukwaszonej kapuście.
Należy dodać, że witamina C podobnie jak inne substancje znacznie lepiej jest przyswajana, jeżeli dostarczamy ją wraz z jedzeniem niż za pośrednictwem różnego rodzaju tabletek. Dobrze skomponowana dieta może nie tylko przynieść korzyści dla naszego zdrowia, ale także pozwoli zaoszczędzić pieniądze.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze