Dania z Curry, część II
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuZupa curry z kurczakiem
- 500ml bulionu warzywnego, lub z kurczaka,
- 200g kurczaka,
- 200g kukurydzy,
- 3 cebule dymki,
- 1 jajko,
- mąka kukurydziana,
- jasny sos sojowy,
- curry
Do dużego garnka wlewamy bulion, dodajemy kukurydzę i 1 i ½ łyżki stołowej curry i wstawiamy garnek na średni ogień. Gdy tylko bulion się zagotuje, dodajemy jedną łyżkę (kopiastą) mąki kukurydzianej i cały czas mieszamy rózgą, aż płyn zgęstnieje. Następnie siekamy drobno dwie dymki, kurczaka kroimy w niezbyt długie paski i dodajemy oba składniki do zupy. Jak kurczak już będzie gotowy, wyłączamy płomień pod garnkiem i powoli wlewamy ubite jajko do zupy, cały czas mieszając ją rózgą (jajko powinno się ściąć w postaci cienkich, długich nitek). Całość podajemy udekorowane posiekaną dymką i z dodatkiem sosu sojowego.
Ryż curry z warzywami
- 200g długoziarnistego ryżu,
- 100g zielonego groszku,
- 50g pieczarek,
- 2 czerwone cebule,
- 1 duży pomidor,
- sól, pieprz, curry
- sos sojowy, olej
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Następnie wsypujemy do niego ryż i gotujemy około 10 minut. Na ostatnie 3 minuty dodajemy groszek (chyba, że używamy groszku z puszki, wtedy dodajemy go do woka wtedy, kiedy curry). Całość odcedzamy. W tym czasie w woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekana cebulę i pieczarki i smażymy, aż cebula będzie złocista. Następnie całość posypujemy jedną łyżką stołową curry, przyprószamy solą i pieprzem, dodajemy obrane ze skórki i posiekane pomidory, podlewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie dodajemy ryż i groszek, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.
Curry bez smażenia
- 400ml mleczka kokosowego,
- 400g piersi z kurczaka,
- 100g makaronu sojowego,
- 100g zielonego groszku,
- 3 dymki,
- 1 czerwona papryka,
- świeża kolendra
- curry
Do dużego garnka wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy dwie łyżki stołowe curry i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojonego w paski kurczaka, groszek, posiekane dymki i pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i dusimy całość 7 minut, aż kurczak będzie zdatny do spożycia. W tym samym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, zalewamy curry i dekorujemy kolendrą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze