Słodkości idealne dla zakochanych
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuWalentynki za pasem, warto więc pomyśleć o słodkim prezenciedla bliskiej osoby. W końcu, jak głosi doskonale znane nam przysłowie, droga do serca mężczyzny prowadzi przez jego żołądek. Dowiedz się, jak zachwycić bliską osobę pysznymi, lukrowanymi ciasteczkami w kształcie serca lub truskawkami zanurzonymi w mlecznej czekoladzie!
Ciastka w kształcie serca
Kto nie lubi kruchych, słodkich ciasteczek w kolorowe wzorki? Jest to idealny sposób na sprawienie bliskiej osobie maksymalnej przyjemności przy minimalnym wysiłku. Jak przygotować ciasteczka w kształcie serca ozdobione lukrem?
Składniki:
- 1 i ½ szklanki roztopionego masła,
- 2 szklanki białego cukru,
- 4 jaja,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 5 szklanek mąki uniwersalnej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli.
Połącz w dużej misce masło i cukier. Wbij jaja i dodaj wanilię. Następnie wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przykryj ciasto i odstaw do schłodzenia na co najmniej jedną godzinę. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm i stwórz serduszka za pomocą specjalnych foremek do wykrawania ciastek. Ułóż je na blasze do pieczenia i piecz przez ok. 6–8 min. Po ostygnięciu w dowolny sposób przyozdób lukrem.
Truskawki w czekoladzie
Czy istnieje bardziej romantyczny owoc niż truskawka? Oprócz smaku, oferuje ona organizmowi także mnóstwo wartości odżywczych, takich jak witaminy A i E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, sód, wapń, cynk czy mangan. Poza tym truskawka zawiera więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Czy możesz sprawić bliskiej osobie lepszy prezent niż czyste zdrowie zanurzone w słodkiej czekoladzie?
Składniki:
- 450 g startej mlecznej czekolady,
- 2 łyżki tłuszczu do pieczenia,
- 450 g truskawek.
W niewielkim rondelku roztop czekoladę i tłuszcz, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie chwyć truskawkę za szypułkę i zanurz w czekoladzie. Włóż wykałaczkę w szczyt owocu, obróć go do góry nogami i za pomocą wykałaczki wbij w styropian. W ten sposób czekolada będzie mogła zastygnąć. Podawaj schłodzone.
zdjęcie truskawek pochodzą z Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze