
Sałata jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera sporo witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz C. Jest bogata w karoten, potas, wapń, żelazo, jod oraz kwas foliowy. Rodzajów sałat jest wiele i mają bardzo różne zastosowania. Cykoria ma lekko gorzkawy smak i jest świetnym dodatkiem do sałatek.Rukola ma lekko pieprzny smak i świetnie smakuje z twarogiem i jajkami. Najpopularniejsza w Polsce jest sałata masłowa, która dodawana jest do kanapek lub jako jako dekoracja potraw. Sałatę lollo używa się najczęściej do sałatek, podobnie jak rzymską, czy lodową.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze