Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek

Kwas szczawiowy może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

 Zielone koktajle od lat królują w jadłospisie osób zdrowo żyjących i odchudzających się.  Są źródłem żelaza, magnezu, fosforu, potasu, chlorofilu, witamin z grupy B, witamin C, E i K, białka oraz błonnika. Dodają energii, oczyszczają organizm, zapobiegają procesom starzenia i wielu chorobom dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a także wzmacniają system odpornościowy organizmu. Poprawiają także stan cery, są więc idealne na wiosenny detoks zmęczonej i szarej po zimie skóry.

Jednak ich nadmiar w diecie może być szkodliwy. Te na bazie szczawiu lub szpinaku zawierają szkodliwy kwas szczawiowy, który w połączeniu z kawą czy herbatą może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

Należy uważać też z ilością spożytych kalorii, gdyż do zielonych napojów chętnie dodajemy słodkie owoce, które podwyższają wartość kaloryczną koktajlu.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ukryj komentarze

Autor:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Te ZAMIENNIKI POSIŁKÓW możesz stosować przy nieregularnym trybie życia Są zawsze przygotowani na najgorsze. Kim są PREPPERSI? To NAJCZĘSTSZY NOWOTWÓR u Polek. Wciąż zapominamy o ważnym badaniu Jest jedyną Polką w Londyńskim Klubie Milionerów. Zaczynała od zera W 70 procentach przypadków chroni KOBIETY PRZED NOWOTWOREM! Polka nazywana "najszybszą babcią świata". Zdobyła Mont Blanc mając 68 lat Twoje dziecko NIE CHCE JEŚĆ? Tym objawia się przerażająca choroba Cenny OLEJ. Pomoże pozbyć się centymetrów z brzucha Nie tylko kolor ma znaczenie. Jakich BANANÓW nie powinniśmy kupować? Została striptizerką, bo znudziła ją praca! Urlop ojcowski to nie wszystko. Tacie należy się więcej wolnych dni NIEPRZYJEMNY ZAPACH Z UST może sygnalizować chorobę