Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek

Kwas szczawiowy może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

 Zielone koktajle od lat królują w jadłospisie osób zdrowo żyjących i odchudzających się.  Są źródłem żelaza, magnezu, fosforu, potasu, chlorofilu, witamin z grupy B, witamin C, E i K, białka oraz błonnika. Dodają energii, oczyszczają organizm, zapobiegają procesom starzenia i wielu chorobom dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a także wzmacniają system odpornościowy organizmu. Poprawiają także stan cery, są więc idealne na wiosenny detoks zmęczonej i szarej po zimie skóry.

Jednak ich nadmiar w diecie może być szkodliwy. Te na bazie szczawiu lub szpinaku zawierają szkodliwy kwas szczawiowy, który w połączeniu z kawą czy herbatą może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

Należy uważać też z ilością spożytych kalorii, gdyż do zielonych napojów chętnie dodajemy słodkie owoce, które podwyższają wartość kaloryczną koktajlu.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

ŻELAZKO: fakty i mity. Sprawdź, zanim kupisz Unikaj tych produktów. Niszczą DNA i przyśpieszają STARZENIE SIĘ skóry Rady dziadka, jak być ZDROWYM W ZIMIE Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać Zarabiają nawet 100 tys. za rodzenie dzieci. Polskie prawo nie radzi sobie z surogatkami Fakty o jedzeniu, które TRZEBA znać! Urszula Radwańska bez bielizny na uroczystej gali Wimbledonu! Jakie ZWIERZĘ dla ALERGIKA? Majdan, Stachursky i Saleta pokazują, jak badać PIERSI! Dziarski staruszek odkrywa INTERNET. Bezcenna reakcja na komentarze na Facebooku Cztery lata i 26 krajów. Podczas podróży nagrywał FILM ZARĘCZYNOWY! Kobieta mogła UMRZEĆ przez SEKS?