Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek

Kwas szczawiowy może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

 Zielone koktajle od lat królują w jadłospisie osób zdrowo żyjących i odchudzających się.  Są źródłem żelaza, magnezu, fosforu, potasu, chlorofilu, witamin z grupy B, witamin C, E i K, białka oraz błonnika. Dodają energii, oczyszczają organizm, zapobiegają procesom starzenia i wielu chorobom dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a także wzmacniają system odpornościowy organizmu. Poprawiają także stan cery, są więc idealne na wiosenny detoks zmęczonej i szarej po zimie skóry.

Jednak ich nadmiar w diecie może być szkodliwy. Te na bazie szczawiu lub szpinaku zawierają szkodliwy kwas szczawiowy, który w połączeniu z kawą czy herbatą może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

Należy uważać też z ilością spożytych kalorii, gdyż do zielonych napojów chętnie dodajemy słodkie owoce, które podwyższają wartość kaloryczną koktajlu.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Frytki afrodyzjakiem? Jeśli są z... BAKŁAŻANA Jak zwiększyć skuteczność produktów ANTYCELLULITOWYCH? Reakcje ludzi na MAKIJAŻ w stylu KIM KARDASHIAN! Popularne mity o wpływie cholesterolu i tłuszczu na dietę „Najbardziej zmysłowo pachnie kobieta, która nie myje się codziennie”. Jak odbieramy zapachy? Lubiany czy znienawidzony? Po ponad 130. dniach przyznał, jak wygląda jego prezydentura Spadkobiercy łatwiej dotrą do OSZCZĘDNOŚCI PO ZMARŁYM Dziecko na sprzedaż. Przez lukę w prawie kwitnie podziemie adopcyjne MATYLDA DAMIĘCKA uczy makijażu! Nie daj się oszukać. Produkty PEŁNOZIARNISTE nie zawsze zdrowe Które gwiazdy korzystają z porad WRÓŻKI? UNIWERSALNA modelka? Pozuje jako kobieta i mężczyzna