Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek

Kwas szczawiowy może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

 Zielone koktajle od lat królują w jadłospisie osób zdrowo żyjących i odchudzających się.  Są źródłem żelaza, magnezu, fosforu, potasu, chlorofilu, witamin z grupy B, witamin C, E i K, białka oraz błonnika. Dodają energii, oczyszczają organizm, zapobiegają procesom starzenia i wielu chorobom dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a także wzmacniają system odpornościowy organizmu. Poprawiają także stan cery, są więc idealne na wiosenny detoks zmęczonej i szarej po zimie skóry.

Jednak ich nadmiar w diecie może być szkodliwy. Te na bazie szczawiu lub szpinaku zawierają szkodliwy kwas szczawiowy, który w połączeniu z kawą czy herbatą może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

Należy uważać też z ilością spożytych kalorii, gdyż do zielonych napojów chętnie dodajemy słodkie owoce, które podwyższają wartość kaloryczną koktajlu.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Ciąża spowodowała u niej WSTYDLIWE ZMIANY Pyszne BUŁECZKI z dodatkiem naturalnej witaminy C Dłuższe dni, lepsza pogoda, a czujesz się gorzej niż zimą? PRZESILENIE WIOSENNE można pokonać Co piąte dziecko UDAJE DOROSŁEGO w sieci! Jak przechowywać TOREBKI, by się nie niszczyły? Zapomniana metoda wraca do łask. Wszystko o leczeniu PIJAWKAMI Adam Levin zaśpiewał jak MICHAEL JACKSON i FRANK SINATRA! Trzy sposoby na BURZĘ LOKÓW bez użycia ciepła! Zaczyna się NIEŚWIADOMIE i trwa tylko 6 miesięcy! Oto naukowa prawda o "zakochaniu" Pomysły na smakołyki z kaszy. Zapomnij, że do tej pory jej nie lubiłaś Najbardziej wzruszający filmik sieci. Żołnierze wracają DO DOMU! Rośnie popularność DOUL w Polsce! Dzięki nim poród będzie łatwiejszy