Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek

Kwas szczawiowy może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

 Zielone koktajle od lat królują w jadłospisie osób zdrowo żyjących i odchudzających się.  Są źródłem żelaza, magnezu, fosforu, potasu, chlorofilu, witamin z grupy B, witamin C, E i K, białka oraz błonnika. Dodają energii, oczyszczają organizm, zapobiegają procesom starzenia i wielu chorobom dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a także wzmacniają system odpornościowy organizmu. Poprawiają także stan cery, są więc idealne na wiosenny detoks zmęczonej i szarej po zimie skóry.

Jednak ich nadmiar w diecie może być szkodliwy. Te na bazie szczawiu lub szpinaku zawierają szkodliwy kwas szczawiowy, który w połączeniu z kawą czy herbatą może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

Należy uważać też z ilością spożytych kalorii, gdyż do zielonych napojów chętnie dodajemy słodkie owoce, które podwyższają wartość kaloryczną koktajlu.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Choroba nie tylko dorosłych. SEKSOHOLIZM zaczyna się dużo wcześniej Mniej odporni na ból, wrażliwi na słońce. Cała prawda o RUDOWŁOSYCH Chorzy na raka w kontrowersyjnej kampanii Podstępny nowotwór. Przebiega bezobjawowo, bardzo często kończy się śmiercią Zamieszczasz ZDJĘCIA W SIECI? Możesz łatwo złamać prawo Młodzi mężczyźni nie chcą być księżmi? Kościół rozpaczliwie szuka młodych kapłanów To NIE JEST ZDJĘCIE! Artystka uczciła pamięć Robina Williamsa Wykorzystał rentgen do stworzenia ARTYSTYCZNYCH FOTOGRAFII ENERGICZNA Natasza Urbańska promuje swoją płytę. Przesadziła z ekspresją? Poranne ćwiczenia na czczo to błąd. KONRAD GACA obala mity PARODIE utworu "BRAĆ" Donatana, Cleo i zespołu Enej Ten zabieg to nie tylko pedicure. Może uchronić przed amputacją stopy