Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek

Kwas szczawiowy może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

 Zielone koktajle od lat królują w jadłospisie osób zdrowo żyjących i odchudzających się.  Są źródłem żelaza, magnezu, fosforu, potasu, chlorofilu, witamin z grupy B, witamin C, E i K, białka oraz błonnika. Dodają energii, oczyszczają organizm, zapobiegają procesom starzenia i wielu chorobom dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a także wzmacniają system odpornościowy organizmu. Poprawiają także stan cery, są więc idealne na wiosenny detoks zmęczonej i szarej po zimie skóry.

Jednak ich nadmiar w diecie może być szkodliwy. Te na bazie szczawiu lub szpinaku zawierają szkodliwy kwas szczawiowy, który w połączeniu z kawą czy herbatą może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

Należy uważać też z ilością spożytych kalorii, gdyż do zielonych napojów chętnie dodajemy słodkie owoce, które podwyższają wartość kaloryczną koktajlu.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Niepełnosprawne zwierzęta są bardziej związane z człowiekiem Ta woda jest najzdrowsza i działa odmładzająco! Obawiasz się ZDRADY? Zgłoś się do TESTERA WIERNOŚCI Ona była mężatką, on miał 14 lat. ODBIŁA CHŁOPAKA swojej córce! Jego twarz to efekt operacji i kilkudziesięciu zabiegów. Tak wygląda "żywy Ken" Poprawia pamięć, koncentrację, wspomaga leczenie nałogów. Czym jest trening BIOFEEDBACK? PRZYSTOJNY PRZESTĘPCA podbija serca internautek Jak przechowywać TOREBKI, by się nie niszczyły? Wykorzystał rentgen do stworzenia ARTYSTYCZNYCH FOTOGRAFII Przelałaś pieniądze na złe konto i co dalej? Najgorzej jeśli pomyliłaś ostatnie cyfry UNIWERSALNA modelka? Pozuje jako kobieta i mężczyzna Kompromitujące odpowiedzi Polaków. Oni na pewno nie zdaliby MATURY z polskiego