Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek

Kwas szczawiowy może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

 Zielone koktajle od lat królują w jadłospisie osób zdrowo żyjących i odchudzających się.  Są źródłem żelaza, magnezu, fosforu, potasu, chlorofilu, witamin z grupy B, witamin C, E i K, białka oraz błonnika. Dodają energii, oczyszczają organizm, zapobiegają procesom starzenia i wielu chorobom dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a także wzmacniają system odpornościowy organizmu. Poprawiają także stan cery, są więc idealne na wiosenny detoks zmęczonej i szarej po zimie skóry.

Jednak ich nadmiar w diecie może być szkodliwy. Te na bazie szczawiu lub szpinaku zawierają szkodliwy kwas szczawiowy, który w połączeniu z kawą czy herbatą może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

Należy uważać też z ilością spożytych kalorii, gdyż do zielonych napojów chętnie dodajemy słodkie owoce, które podwyższają wartość kaloryczną koktajlu.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Jakub od pięciu lat systematycznie poprawia urodę... Brutalne OKALECZANIE DZIEWCZYNEK wciąż praktykowane! Prawnie jest zabronione Nietypowy toast weselny w wykonaniu RAPUJĄCEJ ŚWIADKOWEJ Jest jedyną Polką w Londyńskim Klubie Milionerów. Zaczynała od zera Saszetki, żelki, syropy. Rodzice chętnie podają je dzieciom, nawet nie wiedząc, jak szkodzą Szyk na stoku to nie wszystko. Kilka rad, co spakować na ferie ANJA RUBIK jako dresiara w klipie Doroty Masłowskiej! Tatuował ją BYŁY chłopak. Tego nie przewidziała... Co piąty turysta wraca z egzotyczną chorobą. "To personel przenosi choroby" Artystka maluje WAGINĄ! Na środku ulicy! Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie Nieoczekiwane zwroty akcji na ślubach i weselach