Uważaj na ZIELONE KOKTAJLE. Mogą być szkodliwe dla nerek

Kwas szczawiowy może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

 Zielone koktajle od lat królują w jadłospisie osób zdrowo żyjących i odchudzających się.  Są źródłem żelaza, magnezu, fosforu, potasu, chlorofilu, witamin z grupy B, witamin C, E i K, białka oraz błonnika. Dodają energii, oczyszczają organizm, zapobiegają procesom starzenia i wielu chorobom dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a także wzmacniają system odpornościowy organizmu. Poprawiają także stan cery, są więc idealne na wiosenny detoks zmęczonej i szarej po zimie skóry.

Jednak ich nadmiar w diecie może być szkodliwy. Te na bazie szczawiu lub szpinaku zawierają szkodliwy kwas szczawiowy, który w połączeniu z kawą czy herbatą może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu, a nawet kamicy nerkowej.

Należy uważać też z ilością spożytych kalorii, gdyż do zielonych napojów chętnie dodajemy słodkie owoce, które podwyższają wartość kaloryczną koktajlu.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Stosujesz DIETĘ w CIĄŻY? To jeden z powodów otyłości u dzieci Najbardziej wzruszający filmik sieci. Żołnierze wracają DO DOMU! UCIĄŻLIWA DOLEGLIWOŚĆ dotyka aż 80. procent społeczeństwa! Można jej zapobiec Lekarze alarmują: Polacy nie biorą lekarstw! Jednym z powodów jest brak pieniędzy Afera w łotewskiej polityce. Rzeczniczka rządu na castingu do FILMU PORNOGRAFICZNEGO! Pyszne BUŁECZKI z dodatkiem naturalnej witaminy C Równouprawnienie to mit. Widać to zwłaszcza w PRACY KOBIET Z ukrytą kamerą próbowali kupić tabletkę "dzień po" Zaczynała blogować z Kasią Tusk. Teraz radzi sobie sama Najlepsze sposoby na WORKI I CIENIE POD OCZAMI Ukraińcy zdradzili szczegóły pracy z Madonną. "Ujęcia powtarzaliśmy nawet 40 razy" Mocne argumenty dziecka. "Nie posprzątam, bo NIE MAM SIŁY"