Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

10. Koktajle na zdrowieKoktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów.
Zdjęcie koktajli / Shutterstock

10. Koktajle na zdrowie
Koktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów.

9. BoćwinaBoćwina zawiera w składzie błonnik, witaminy oraz aminokwasy. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie tej rośliny wspomaga naturalny system odpornościowy organizmu. Poza tym składniki w niej zawarte mogą się przyczynić do przyśpieszenia procesu gojenia uszkodzeń skóry.
Zdjęcie autorstwa Alex / CC BY

9. Boćwina
Boćwina zawiera w składzie błonnik, witaminy oraz aminokwasy. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie tej rośliny wspomaga naturalny system odpornościowy organizmu. Poza tym składniki w niej zawarte mogą się przyczynić do przyśpieszenia procesu gojenia uszkodzeń skóry.

8. JarmużJarmuż jest przeładowany różnorodnymi składnikami odżywczymi, takimi jak witaminy, luteina oraz wapń. Zawarte w tej botanicznej kapuście składniki wywierają korzystny wpływ na skórę oraz wzrok. Wspomagają one procesy zatrzymania wody w skórze oraz zapobiegają pogarszaniu się wzroku.
Zdjęcie koktajlu / Shutterstock

8. Jarmuż
Jarmuż jest przeładowany różnorodnymi składnikami odżywczymi, takimi jak witaminy, luteina oraz wapń. Zawarte w tej botanicznej kapuście składniki wywierają korzystny wpływ na skórę oraz wzrok. Wspomagają one procesy zatrzymania wody w skórze oraz zapobiegają pogarszaniu się wzroku.

7. RukolaRukola ma doskonały smak, a jednocześnie stanowi źródło cennego dla organizmu żelaza, wapnia, błonnika oraz witamin, takich jak A,C,E oraz K. W jej składzie zawarty jest również beta-karoten, który skutecznie spowalnia procesy starzenia się skóry.
Zdjęcie autorstwa timlewisnm / CC BY

7. Rukola
Rukola ma doskonały smak, a jednocześnie stanowi źródło cennego dla organizmu żelaza, wapnia, błonnika oraz witamin, takich jak A,C,E oraz K. W jej składzie zawarty jest również beta-karoten, który skutecznie spowalnia procesy starzenia się skóry.

6. Kapusta chińska właściwaWarzywo to zawiera w sobie znacząca ilość wapnia, potasu oraz witamin A, C oraz B6. Co więcej, jest ono źródłem pokaźnej ilości wody i zapobiega odwodnieniu organizmu.
Zdjęcie autorstwa Alice Henneman / CC BY

6. Kapusta chińska właściwa
Warzywo to zawiera w sobie znacząca ilość wapnia, potasu oraz witamin A, C oraz B6. Co więcej, jest ono źródłem pokaźnej ilości wody i zapobiega odwodnieniu organizmu.

5. Ziele mniszka lekarskiegoJeżeli stwierdzono u ciebie niedobór żelaza, to możesz w szybki sposób uzupełnić jego poziom w organizmie poprzez dodatek do domowych koktajli ziela mniszka lekarskiego. Warto połączyć je ze słodkimi owocami, gdyż posiada ono charakterystyczną goryczkę w smaku.
Zdjęcie autorstwa Matt Lavin / CC BY

5. Ziele mniszka lekarskiego
Jeżeli stwierdzono u ciebie niedobór żelaza, to możesz w szybki sposób uzupełnić jego poziom w organizmie poprzez dodatek do domowych koktajli ziela mniszka lekarskiego. Warto połączyć je ze słodkimi owocami, gdyż posiada ono charakterystyczną goryczkę w smaku.

4. MizunaTo japońskie zioło jest pełne żelaza, wapnia oraz witamin. Co więcej, zawiera w składzie błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Bez watpienia mizuna stanowi doskonały i zdrowy dodatek do koktajli.
Zdjęcie autorstwa isaac'licious / CC BY

4. Mizuna
To japońskie zioło jest pełne żelaza, wapnia oraz witamin. Co więcej, zawiera w składzie błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Bez watpienia mizuna stanowi doskonały i zdrowy dodatek do koktajli.

3. Czerwona sałata
Czerwona sałata to idealny dodatek do soków przygotowywanych zarówno w blenderze, jak i sokowirówce, gdyż zawiera w sobie spore ilości wody. Ponadto jest źródłem witamin A, C oraz E, a także białka.

2. Rzymska sałataSałata rzymska pomoże w drodze do uzyskania płaskiego brzucha. Zawarty w jej składzie błonnik zapobiega zaparciom i dokuczliwym wzdęciom. Poza tym jest również źródłem witamin oraz pierwiastków, takich jak żelazo, wapń oraz potas.
Zdjęcie sałaty / Shutterstock

2. Rzymska sałata
Sałata rzymska pomoże w drodze do uzyskania płaskiego brzucha. Zawarty w jej składzie błonnik zapobiega zaparciom i dokuczliwym wzdęciom. Poza tym jest również źródłem witamin oraz pierwiastków, takich jak żelazo, wapń oraz potas.

1. SzpinakSzpinak stanowi doskonały dodatek do koktajli warzywnych i owocowych. Nie wpływa on na zmianę smaku napoju i dzięki temu z dużą chęcią wypijają go również dzieci. Ze względu na sporą ilość żelaza zawartą w składzie szpinaku, jego regularne spożycie może uchronić organizm przed niedokrwistością.
Zdjęcie autorstwa Jason Bachman / CC BY

1. Szpinak
Szpinak stanowi doskonały dodatek do koktajli warzywnych i owocowych. Nie wpływa on na zmianę smaku napoju i dzięki temu z dużą chęcią wypijają go również dzieci. Ze względu na sporą ilość żelaza zawartą w składzie szpinaku, jego regularne spożycie może uchronić organizm przed niedokrwistością.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Skutki bezsenności Jak kupić dobry rower? Lepiej być sową niż rannym ptaszkiem Jak pielęgnować dojrzałą cerę? Gdy dopadnie nas wiosenne przesilenie... Warto jeść śniadanie Dieta dla grupy krwi B Ćwicz siłę woli Maseczka błotna Wzmocnienie organizmu Blanszowanie Depresja i jeden głębszy na rozluźnienie

Popularne w tym tygodniu:

Liszaj miejsc intymnych – jak sobie z nim poradzić? Płatki jaglane, czyli źródło witamin i składników mineralnych. Przekonaj się, dlaczego warto jeść jagły Czym jest dieta sokowa? Efekty, plusy i minusy stosowania płynnego detoksu