Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli


10. Koktajle na zdrowie
Koktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów.
9. Boćwina
Boćwina zawiera w składzie błonnik, witaminy oraz aminokwasy. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie tej rośliny wspomaga naturalny system odpornościowy organizmu. Poza tym składniki w niej zawarte mogą się przyczynić do przyśpieszenia procesu gojenia uszkodzeń skóry.

8. Jarmuż
Jarmuż jest przeładowany różnorodnymi składnikami odżywczymi, takimi jak witaminy, luteina oraz wapń. Zawarte w tej botanicznej kapuście składniki wywierają korzystny wpływ na skórę oraz wzrok. Wspomagają one procesy zatrzymania wody w skórze oraz zapobiegają pogarszaniu się wzroku.

7. Rukola
Rukola ma doskonały smak, a jednocześnie stanowi źródło cennego dla organizmu żelaza, wapnia, błonnika oraz witamin, takich jak A,C,E oraz K. W jej składzie zawarty jest również beta-karoten, który skutecznie spowalnia procesy starzenia się skóry.
6. Kapusta chińska właściwa
Warzywo to zawiera w sobie znacząca ilość wapnia, potasu oraz witamin A, C oraz B6. Co więcej, jest ono źródłem pokaźnej ilości wody i zapobiega odwodnieniu organizmu.
5. Ziele mniszka lekarskiego
Jeżeli stwierdzono u ciebie niedobór żelaza, to możesz w szybki sposób uzupełnić jego poziom w organizmie poprzez dodatek do domowych koktajli ziela mniszka lekarskiego. Warto połączyć je ze słodkimi owocami, gdyż posiada ono charakterystyczną goryczkę w smaku.
4. Mizuna
To japońskie zioło jest pełne żelaza, wapnia oraz witamin. Co więcej, zawiera w składzie błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Bez watpienia mizuna stanowi doskonały i zdrowy dodatek do koktajli.

3. Czerwona sałata
Czerwona sałata to idealny dodatek do soków przygotowywanych zarówno w blenderze, jak i sokowirówce, gdyż zawiera w sobie spore ilości wody. Ponadto jest źródłem witamin A, C oraz E, a także białka.

2. Rzymska sałata
Sałata rzymska pomoże w drodze do uzyskania płaskiego brzucha. Zawarty w jej składzie błonnik zapobiega zaparciom i dokuczliwym wzdęciom. Poza tym jest również źródłem witamin oraz pierwiastków, takich jak żelazo, wapń oraz potas.

1. Szpinak
Szpinak stanowi doskonały dodatek do koktajli warzywnych i owocowych. Nie wpływa on na zmianę smaku napoju i dzięki temu z dużą chęcią wypijają go również dzieci. Ze względu na sporą ilość żelaza zawartą w składzie szpinaku, jego regularne spożycie może uchronić organizm przed niedokrwistością.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze