Koktajle witaminowe
ALICJA • dawno temuNa przełomie wiosny i lata mamy pod dostatkiem świeżych warzyw i owoców. Wykorzystaj ten moment na przyrządzenie pysznych i zdrowych koktajli.
Koktajle znakomicie zastąpią drugie śniadanie lub podwieczorek. Dostarczą niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów oraz wzmocnią odporność. Co więcej, poprawią wygląd skóry, włosów i paznokci.
Płynna konsystencja przemawia na ich korzyść — spożywanie i trawienie zajmuje mniej czasu i wysiłku. Przeciwwskazaniem są choroby jelit i wątroby. Ze względu na fakt, że koktajle w przeważającej większości bazują na mleku, nie powinny ich spożywać osoby nietolerujące laktozy.
Koktajle warzywne
Koktajl pomidorowy
Zwiera silny antyutleniacz — likopen, któremu przypisuje się właściwości antynowotworowe.
Przygotuj: 5 pomidorów, pół jabłka, seler naciowy (1 łodyga), ½ łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, kostki lodu.
Włóż pomidory do wrzątku na 1–2 minuty, a następnie ściągnij skórkę. Pokrój w kostkę. Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Seler pokrój w plasterki. Warzywa i kostki lodu umieść w blenderze i zmiksuj. Na koniec przypraw koktajl słodką papryką, pieprzem i solą.
Koktajl z buraków
Ze względu na zawartość kwasu foliowego, zalecany jest przede wszystkim kobietom w ciąży.
Przygotuj: 250 ml maślanki, 2 buraki, ½ szklanki soku z buraków, kilka rzodkiewek, sól, pieprz, sok z 1 cytryny.
Buraki umyj i ugotuj w skórce do czasu, aż zmiękną. Po ostygnięciu obierz i pokrój w kostkę. Buraki i rzodkiewkę zetrzyj na tarce w drobne oczka lub zmiksuj w blenderze. Połącz ze śmietaną, sokiem z buraków, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem schłódź w lodówce.
Koktajl marchewkowy
Dostarczy witaminy A, E i C, które wpływają korzystnie na narząd wzroku oraz stan włosów, skóry i paznokci.
Przygotuj: szklankę soku marchwiowego, 1/3 szklanki mleka, banana, sok z cytryny i odrobinę cukru pudru do smaku.
Obierz banana, pokrój na małe kawałki i zmiksuj. Dodaj sok z marchewki i mleko i dokładnie wymieszaj. Na koniec przypraw sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Koktajle owocowe
Koktajl gruszkowy
Zawiera dużo potasu, przydatnego w profilaktyce chorób serca.
Przygotuj: ½ l mleka, 2 gruszki, ½ łyżkę miodu i szczyptę cynamonu.
Umyj i obierz gruszki. Pokrój je w kostkę i wrzuć do blendera. Dodaj mleko, miód i cynamon. Wszystko dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Przed podaniem posyp cynamonem.
Koktajl śliwkowy
Poprawia perystaltykę jelit, dlatego zalecany szczególnie przy zaparciach.
Przygotuj: 350 g śliwek, szklankę mleka, łyżkę cukru i szczyptę cynamonu.
Śliwki dokładnie umyj i wydryluj. Wyciśnij z nich sok w sokowirówce. Połącz go z mlekiem, cukrem i cynamonem.
Koktajl truskawkowy
Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają więcej witaminy C niż niejeden cytrus. Co więcej, są niskokaloryczne, dlatego śmiało mogą sięgać po nie osoby na diecie. Jak przygotować ten koktajl odchudzający?
Przygotuj: kubek truskawek, ½ szklanki mleka, 3 łyżki śmietany.
Truskawki rozgnieć lub zmiksuj w blenderze. Połącz z mlekiem i śmietaną. Jeśli wolisz wersję na słodko, dopraw cukrem. Jeszcze tylko listek mięty, 2 kostki lodu, słomka i voila!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze