Dlaczego musisz jeść rodzynki i orzechy. Fakty i mity na temat rożnych bakalii
DANUTA CAPIGA • dawno temuCzy bakalie i suszone owoce powinny być elementem codziennej diety, czy są rzeczywiście zdrowe? A może zdrowsze są te świeże? Poznaj fakty i mity o orzechach i suszonych owocach.
MITY
Świeże owoce są zdrowsze od suszonych
Suszone owoce nie różnią się od świeżych pod względem zawartości witamin i minerałów. W 100 g suszonych moreli znajduje się ponad 1000 µm witaminy A, która pomaga zachować zdrową skórę, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Suszone morele bogate są w witaminę E, potas, miedź i żelazo, które pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz odgrywa istotną rolę w procesie podziału komórek. Ważne jest jednak, by wybierać morele suszone na słońcu, bez konserwantów. Takie morele nie mają koloru pomarańczowego, są brązowe, słodsze i zupełnie inne w smaku, ale przede wszystkim są zdrowsze.
Bakalie nie wspomagają odchudzania, od bakalii się tyje
To nie jest prawda. Każdy kto jest na diecie i dba o zbilansowany posiłek, powinien wprowadzić je do swojego menu! Zwłaszcza rozmaite orzechy, migdały – ponieważ mają cenne oleje. Usprawniają trawienie. Są niezbędnym i naturalnym źródłem licznych witamin i minerałów.
FAKTY
Orzechy najlepiej przechowywać w lodówce
Aby orzechy, podobnie jak migdały, na długo zachowały świeżość i cenne składniki odżywcze, należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu możemy się nimi cieszyć przez długi czas. Nie pleśnieją i nie wysychają. Szukaj orzechów i migdałów w sklepach ekologicznych lub na półkach z żywnością eko, są zazwyczaj mniejsze, brzydsze, ale nie zawierają chemii i nie szkodzą nam.
Rodzynki są wskazane dla sportowców i uczniów
Są one źródłem minerałów, witaminy B6, potasu, miedzi i manganu, który przyczynia się do utrzymania zdrowego układu kostnego, pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej oraz wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Bogate w witaminę B6 rodzynki, zmniejszają uczucie zmęczenia oraz pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu odporności organizmu. Dodają energii i walczą z apatią, sennością, dlatego ważne, by podgryzać je podczas nauki, przed sesją, klasówką i by wprowadzić je do zbilansowanej diety sportowców.
Zdjęcie: Bakalland
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze