Pikantna zupa z dyni nie tylko na Halloween
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuZupa z dyni to potrawa o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji, idealna jako pierwsze danie lub przystawka. Z powodzeniem przechowasz ją w lodówce i podgrzejesz kolejnego dnia. Jednak tym razem zupie dyniowej nadasz orientalny charakter. Dzięki imbirowi, curry i mleku kokosowemu przygotujesz oryginalne danie o lekko pikantnym smaku i niepowtarzalnym aromacie.
Składniki zupy dyniowej
Do przyrządzania tej aromatycznej potrawy powinnaś wykorzystać świeżą dynię. Jej upieczenie zajmie ci dodatkowy czas, jednak gdy już tego dokonasz, reszta pójdzie jak z płatka. W ten sposób zachowasz także nasiona dyni, którymi przyozdobisz danie. Miąższ nadaje zupie gęstą, kremową konsystencję i lekko słodki smak, a nasiona dyni przyjemnie chrupią miedzy zębami. Dzięki indyjskiemu curry i świeżemu imbirowi danie zyskuje delikatny pazur. Ognisty charakter nadasz zupie dyniowej przy pomocy pieprzu cayenne. Odrobiną greckiego jogurtu wzbogacisz smak potrawy i złagodzisz pikantne przyprawy.
Do przyrządzenia ostrej zupy dyniowej potrzebować będziesz:
- 1 średniej cebuli,
- 1 łyżki oleju kokosowego lub klarowanego masła,
- 2–4 posiekanych ząbków czosnku,
- 1 łyżki sproszkowanego świeżego imbiru,
- 1 łyżeczki sproszkowanego curry,
- ¾ łyżeczki kolendry,
- ½ łyżeczki kminku,
- ¼ łyżeczki goździków,
- 1 dyni średniej wielkości (przepołowionej i wydrążonej),
- 3½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- ½ szklanki mleka kokosowego,
- 200 g jogurtu greckiego,
- garści przypieczonych nasion dyni do przybrania,
- natki pietruszki lub kolendry do przybrania,
- pieprzu cayenne i soli do smaku.
Jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta lub będziesz chciała rozrzedzić ją przed podgrzaniem, użyj takiej ilości bulionu, która pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję.
Jak przygotować zupę dyniową?
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natrzyj połówki dyni olejem kokosowym lub masłem. Następnie umieść je miąższem do dołu na wyłożonej folią blaszce i piecz przez 45 minut. Następnie delikatnie ostudź dynię i oddziel miąższ od skórki. Umieść duży garnek na średnim ogniu i rozpuść w nim olej lub masło. Dodaj posiekaną cebulę i przez chwilę nie mieszaj składników. Pozwól cebuli zarumienić się z jednej strony, a następnie przerzuć ją jednym ruchem na drugą stronę i ponownie przypiekaj. Dodaj czosnek oraz imbir i gotuj przez 1–2 minuty, dopóki czosnek nie stanie się pachnący i lekko brązowy. Dodaj curry, kolendrę, kminek i goździki. Podgrzewaj przyprawy przez ok. 60 sekund. Wlej bulion, mleko kokosowe i dynię, a następnie doprowadź zawartość garnka do wrzenia.
Zdejmij garnek z ognia i użyj blendera ręcznego do dokładnego wymieszania składników. Gdy zupa stanie się idealnie gładka, postaw ją na średnim ogniu i ponownie doprowadź do wrzenia. Danie serwuj z jogurtem greckim, łyżką nasion dyni i odrobiną pietruszki lub liści kolendry.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze