Dyniobranie w kuchni
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuChociaż jesień w Polsce tradycyjnie kojarzona jest z grzybami, coraz popularniejsza staje się u nas także dynia. Wiele osób wciąż unika tego warzywa sezonowego, sądząc, że jest mdłe. Tymczasem po odpowiednim doprawieniu nabiera ono ciekawego smaku i aromatu. Jak podaje Foodpanda.pl, czyli portal umożliwiający zamawianie dań przez Internet, dynia zyskała ogromną popularność w państwach azjatyckich, gdzie przyrządzana jest i na słodko, i na ostro. Oba oblicza dyni poznasz, przygotowując krem z dyni według poniższego przepisu.
Przepis na krem z dyni
Do przygotowania kremu z dyni potrzebujesz:
- średniej dyni,
- 4 dużych ziemniaków,
- 2 szklanek wody.
Do wersji słodkiej przygotuj:
- 2 szklanki mleka (lub mleczka kokosowego),
- 2–3 łyżki cukru trzcinowego,
- cynamon,
- gałkę muszkatołową.
Do wersji ostrej przygotuj:
- kawałek świeżo startego imbiru,
- 1 łyżkę curry,
- śmietanę.
Przekrój dynię na pół, pozbądź się pestek i podziel na mniejsze części. Usuń skórę i wrzuć dynię do garnka z wodą, a następnie gotuj. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie zmiksuj zupę na gładką masę. Do tak powstałej bazy dodawaj wybrane – słodkie lub ostre – składniki. Jeżeli preferujesz pierwszą wersję, do kremu dodaj cukier trzcinowy, cynamon, mleko i gałkę muszkatołową, a na koniec dopraw do smaku solą. W przypadku, gdy wolisz zupę na ostro, posłuż się curry, ostrą papryką i imbirem. Na koniec dodaj łyżkę śmietany. Krem z dyni serwuj z grzankami lub razowym pieczywem.
*Źródło zdjęcia: materiały prasowe
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze