Zupa krem z dyni

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg dyni (takiej zwykłej pomarańczowej) startej na grubej tarce,
- 1 litr bulionu (może być z kostki),
- 1-2 ząbki czosnku,
- 10-15 kropli sosu Tabasco,
- sól,
- pieprz,
- pieprz cayeński,
- 4 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych,
- gęsta, kwaśna śmietana.

Jak przyrządzić?

1* Bulion zagotować,dodać do niego dynię i przyprawy. Wszystko razem gotować około 1.5 godziny na wolnym ogniu.
2* Zmiksować na jednolity krem,ewentualnie doprawić do smaku.
3* Nalac na talerze,na wierzchu zrobić"kleks" ze śmietany, wszystko posypać orzeszkami ziemnymi.

Jak podawać?

Najlepiej w ciemnych (granat, brąz, fiolet, zielony) talerzach.

Uwagi:

Niestety dynie u nas są dostępne bardzo krótko.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt5 zł
AutorPaweł

Zupa krem z dyni: Podobne przepisy

Zupa krem z dyni: wypróbuj również

Powiązane Tematy