Składniki:
- 1 kg dyni (takiej zwykłej pomarańczowej) startej na grubej tarce,
- 1 litr bulionu (może być z kostki),
- 1-2 ząbki czosnku,
- 10-15 kropli sosu Tabasco,
- sól,
- pieprz,
- pieprz cayeński,
- 4 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych,
- gęsta, kwaśna śmietana.
Jak przyrządzić?
1* Bulion zagotować,dodać do niego dynię i przyprawy. Wszystko razem gotować około 1.5 godziny na wolnym ogniu.
2* Zmiksować na jednolity krem,ewentualnie doprawić do smaku.
3* Nalac na talerze,na wierzchu zrobić"kleks" ze śmietany, wszystko posypać orzeszkami ziemnymi.
Jak podawać?
Najlepiej w ciemnych (granat, brąz, fiolet, zielony) talerzach.
Uwagi:
Niestety dynie u nas są dostępne bardzo krótko.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Paweł |