Składniki:
- 1 średnia brukiew (słodka jadalna),
- ok. 0,5 kg zeberek wiepszowych,
- 3 spore marchewki,
- trochę pora,
- selera,
- pietruszki,
- 4-5 ziemniaków,
- słodka śmietanka,
- sól (vegeta),
- cukier,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wywar z mięsa, gdy będzie prawie miękkie dodajemy pokrojoną drobno włoszczyznę a także pokrojoną w dość drobną kostkę brukiew. Doprawiamy do smaku. Gdy będzie wszystko miękkie dodajemy ugotowane ziemniaki-pokrojone w kostkę oraz wlewamy smietankę.
Potrzebne przybory:
Garnek i chęci.
Jak podawać?
Tylko na gorąco.
Uwagi:
Zupa jest w mało popularna, a brukiew ciężko dostac, ale jest naprawdę pyszna. Zupa ta powinna byc lekko słodkawa i dość pierna.Ma podobny wygląd do zupy marchewkowej, ale swój charakterystyczny zapach...
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Ann |