Składniki:
- 1 kg karpia, suma, lina lub leszcza,
- 1 kg drobnych rybek (karaski, płotki, etc.),
- 2 duże cebule,
- 1 łyżka ostrej papryki mielonej,
- 2 zielone papryki,
- 1 mały pomidor,
- sól.
Jak przyrządzić?
Ryby dokładnie wypatroszyć, umyć, posolić i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę. Ogony, płetwy, łby i drobne ryby ugotować w 2 litrach wody z dodatkiem pokrojonych cebul. Gdy tylko woda się zagotuje, dodać mieloną paprykę i całość dokładnie wymieszać. Gotować przez ok. 45 minut. Po upływie tego czasu zawartość zupy przecedzić i jeszcze raz wywar zagotować. W tym czasie pozostałe ryby pokroić w dzwonka, a papryki i pomidora - na drobne kawałki. Po ponownym zagotowaniu wywaru dodać przygotowane dzwonka i warzywa. Gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut. Zupy w tym czasie nie można mieszać, co najwyżej można potrząsać garnkiem, by ryba się nie przypaliła. Ugotowane kawałki ryby ułożyć na talerzu i zalać wywarem.
Jak podawać?
Podawać z dużą ilością białego pszennego chleba.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bromba |