Kiszona kapusta z kaszą i żeberkami

Przepis kulinarny
Kiszona kapusta z kaszą i żeberkami Zobacz 8 zdjęć

W okresie zimowym, kiedy jest niewielki wybór warzyw i owoców, dobrym źródłem witaminy C jest kapusta kiszona. Jest tania i dostępna przez cały rok. Wzmacnia układ odpornościowy, odświeża umysł, wprawia w pozytywny nastrój. Przyrządzona według mojego przepisu jest energetyczna, rozgrzewająca, idealna na zimowe chłody.

Składniki:

0,7 dag kiszonej kapusty,
0,5 kg wieprzowych żeberek,
2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej,
2 listki laurowe,
1 cebula,
łyżeczka majeranku,
kilka ziarenek kminku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją wymoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i w razie konieczności pokroić na mniejsze kawałki.

Żeberka oczyścić, podzielić na porcje, zalać zimną wodą i zagotować.

Usunąć szumowinę, dodać kapustę, listek laurowy, pokrojoną w kostkę cebulę, kminek.

Gotować pół godziny.

Następnie wsypać dwie łyżki kaszy jęczmiennej, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i gotować jeszcze, aż kapusta i żeberka będą miękkie.

Jak podawać?

Podawać gorącą z ziemniakami lub pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt18 zł

Kiszona kapusta z kaszą i żeberkami: Podobne przepisy

Kiszona kapusta z kaszą i żeberkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy