W okresie zimowym, kiedy jest niewielki wybór warzyw i owoców, dobrym źródłem witaminy C jest kapusta kiszona. Jest tania i dostępna przez cały rok. Wzmacnia układ odpornościowy, odświeża umysł, wprawia w pozytywny nastrój. Przyrządzona według mojego przepisu jest energetyczna, rozgrzewająca, idealna na zimowe chłody.
Składniki:
0,7 dag kiszonej kapusty,
0,5 kg wieprzowych żeberek,
2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej,
2 listki laurowe,
1 cebula,
łyżeczka majeranku,
kilka ziarenek kminku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją wymoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i w razie konieczności pokroić na mniejsze kawałki.
Żeberka oczyścić, podzielić na porcje, zalać zimną wodą i zagotować.
Usunąć szumowinę, dodać kapustę, listek laurowy, pokrojoną w kostkę cebulę, kminek.
Gotować pół godziny.
Następnie wsypać dwie łyżki kaszy jęczmiennej, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i gotować jeszcze, aż kapusta i żeberka będą miękkie.
Jak podawać?
Podawać gorącą z ziemniakami lub pieczywem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |