Kotlety mielone to bardzo popularne danie w naszej kuchni. Dodając do nich trochę warzyw, grzybów wzbogacamy je. Stają się bardziej kolorowe, nie tak nudne i mają inny smak. Chętniej po nie sięgamy. Te kotleciki są mniej kaloryczne, bardziej wartościowe i naprawdę smaczne.
Składniki:
pół kg mielonego mięsa wieprzowego,
15 dag pieczarek,
1 cebula,
1 marchewka,
pół papryki,
pół brokułu,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
majeranek,
sól, pieprz,
łyżka mąki,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Pieczarki oczyścić, obrać ze skórki, pokroić w pół plasterki i podsmażyć razem z pokrojoną cebulą.
Marchewkę, paprykę pokroić w kostkę i smażyć na patelni aż warzywa trochę zmiękną.
Różyczki brokułu blanszować 3 minuty.
Do mielonego mięsa dodać jajko, 1 łyżkę bułki tartej, pieczarki z cebulą, marchewkę z papryką i różyczki brokułu podzielonego na niewielkie części.
Masę wyrobić, przyprawić i formować małe kotleciki.
Obtaczać w bułce tartej wymieszanej z łyżką mąki.
Smażyć na patelni na małym ogniu, aby kotleciki upiekły się w środku.
Jak podawać?
Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody z dodatkiem surówek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |