Gdy wyczerpią się pomysły, nie mamy czasu na gotowanie lub znudzi nam się pomidorowa, rosół i ogórkowa u rodziców czy w restauracji, gotujemy "zupę nic". Na moich studiach mówiliśmy na nią "zupa strupa" - jest prosta, smaczna i ma swój charakter. Wystarczy, że mamy w domu trochę warzyw, odrobinę kaszy manny i zupa gotowa.
Składniki:
Warzywa (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula, 2 ziemniaki),
kostka warzywna,
2 płaskie łyżeczki kaszy manny,
3 dag pokrojonej w kostkę słoniny,
pół pęczka natki pietruszki i koperku.
Jak przyrządzić?
Do dwóch litrów gotującej się wody wrzucić kostkę warzywną, pokrojoną w kostkę marchewkę, a po jakimś czasie, gdy marchew zmięknie, wrzucić pietruszkę, selera, pora i ziemniaki.
Gotować 10 minut, następnie dodać kaszy manny i gotować jeszcze 10 minut.
Słoninę stopić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i smażyć, aż cebula lekko zbrązowieje, dodać do zupy.
Jak podawać?
Przed podaniem wrzucić pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |