Dzień dziecka to jeden z najpiękniejszych dni w roku. Musimy sprawić, by był wyjątkowy, radosny i kolorowy. Oprócz upominków słodki deser jest zawsze mile widziany. Dzieci kochają łakocie. Proponuję tartę z bitą śmietaną i owocami. Lekkie i słodkie ciasto, a na nim puszysta bita śmietana, w której zatopione są różnorodne owoce.
Składniki:
2 szklani pszennej mąki,
0,5 szklanki cukru,
0,5 kostki masła,
3 żółtka,
4 łyżki śmietany,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
słoiczek przecieru jabłkowego,
400 g śmietany kremówki,
2 „śnieżki”,
15 dag truskawek,
15 dag winogron,
4 kiwi,
puszka brzoskwiń.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać masło, posiekać je nożem.
Dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
Szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Oziębione ciasto rozwałkować na okrągły placek i za pomocą wałka przełożyć do formy na tartę.
Zwisające kawałki ciasta odciąć nożem.
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Musi mieć złoty kolor.
Śmietanę kremówkę połączyć ze „śnieżkami” i ubić mikserem na sztywno.
Upieczoną i wystudzoną tartę posmarować przecierem jabłkowym.
Na nim ułożyć bitą śmietanę i udekorować owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 38 zł |