Zielone szparagi kuszą swoim wyrafinowanym wyglądem. Sezon jest krótki, więc spieszmy się. Aby ten szlachetny charakter warzywa podkreślić, warto podać je pod pierzynką pysznego sosu szafranowego. Lekko orientalny aromat, kwaskowaty smak i żółto czerwony kolor zachęcają do degustacji. Byleby szparagów starczyło.
Składniki:
2 pęczki szparagów,
2 płaskie łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła,
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki),
6 łyżek śmietany 18%,
4 łyżki białego wina,
sok i skórka otarta z ½ cytryny,
1 łyżeczka nitek szafranu,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od przygotowania bulionu.
Musi wystygnąć, zanim zabierzemy się do sosu.
Szparagi obieramy i gotujemy w posolonym lekko wrzątku, aż zmiękną.
Z masła i mąki robimy na patelni zasmażkę i stale mieszając, rozprowadzamy ją zimnym bulionem.
Dodajemy śmietanę i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.
Następnie łączymy go z winem, sokiem i skórką z cytryny, a na końcu doprawiamy szafranem, solą i pieprzem.
Jeszcze chwilkę mieszamy wszystkie składniki na małym ogniu.
Jak podawać?
Szparagi polewamy sosem i od razu podajemy.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |