Popularność borówki w Polsce ciągle wzrasta. Jagody borówki amerykańskiej są soczyste, wonne, słodkie i nie kaloryczne. Mają też właściwości zdrowotne, ze względu na dużą zawartość wapnia i fosforu. Kruche babeczki z delikatnym serkiem, śmietaną i białą czekoladą, z dodatkiem borówek to lekki i smaczny deser, w sam raz na lato.
Składniki:
40 dag mąki,
20 dag masła,
pół szklanki cukru,
2 żółtka,
2 łyżki gęstej śmietany,
szczypta soli.
Nadzienie:
40 dag serka śmietankowego,
100 g gęstej śmietany kremówki,
tabliczka białej czekolady,
szklanka borówek.
Jak przyrządzić?
Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką.
Dodać żółtka, śmietanę, cukier, sól i zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na około 1 cm.
Wylepić nim natłuszczone foremki do babeczek.
Nadmiar ciasta odciąć nożem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż będą rumiane - około 20 minut.
Serek śmietankowy połączyć z ubitą śmietaną kremówką.
Czekoladę połamać na cząstki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jeszcze ciepłą dodać do kremu serowego.
Umyte i przebrane borówki połączyć z kremem, część zostawić do dekoracji.
Przygotowanym nadzieniem napełnić babeczki i udekorować borówkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |