Jarzębinówka - Przepis

Przepis kulinarny
Jarzębinówka Zobacz 5 zdjęć

Jarzębinowe drzewa rosną wszędzie. W dzieciństwie używaliśmy owoców jarzębiny do zabawy, teraz wciąż ją lubimy, ale nie znajdujemy dla niej zastosowania. Do jedzenia się nie nadaje, ale jej cierpki smak połączony z łagodnością suszonych śliwek i wieloma "procentami" daje świetny efekt. Jarzębinówka w tej postaci jest bardzo mocna i, co najważniejsze, jej zapach skłania do natychmiastowej konsumpcji.

Składniki:

0,7 kg czerwonej jarzębiny,
5 dag suszonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich),
10 dag rodzynek,
½ kg cukru,
1 litr spirytusu (60%),
½ litra wódki żytniej,
sok z jednej cytryny.

Jak przyrządzić?

Jarzębinę zbieramy w okresie od końca października do połowy listopada.

Zebrane owoce wysypujemy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

Do dużego słoja wsypujemy suszone śliwki i rodzynki a następnie pieczoną jarzębinę.

Zalewamy to wszystko spirytusem.

Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na miesiąc.

Po tym czasie zlewamy spirytus do osobnego naczynia, zamykamy i odstawiamy.

Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i zalewamy wódką.

Odstawiamy na kolejny miesiąc.

Od czasu do czasu musimy potrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił.

Znowu zlewamy płyn z owoców (na koniec trzeba je dobrze wycisnąć) i łączymy z odstawionym miesiąc wcześniej spirytusem.

Całość doprawiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka miesięcy.

Nalewka nabiera lepszego smaku, kiedy postoi w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w piwnicy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćbardzo trudny
Porcje24
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt110 zł

Jarzębinówka: Podobne przepisy

Powiązane Tematy