Oryginalny sposób na przygotowanie kurczaka. Mieszanina jogurtu i miodu z odrobiną świeżego imbiru jako marynata spowoduje, że mięso upiecze się szybko i będzie naprawdę smaczne. A jeśli starczy nam zapału, możemy przygotować także wyjątkowy sos, który ma szansę zagościć na naszych stołach na dłużej.
Składniki:
4 udka,
1 duży jogurt naturalny (400 ml),
1 mała cebula,
3 ząbki czosnku,
kawałek świeżego imbiru (5 dag),
1/2 szklanki śmietany 22%,
1/3 szklanki miodu,
garść rodzynek,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Udka myjemy, suszymy i wkładamy do miski.
W osobnym pojemniku mieszamy ½ jogurtu z miodem, startym imbirem, solą i pieprzem.
Składniki mieszamy, a następnie wlewamy do miski z mięsem.
Mieszamy wszystko, by całe udka miały kontakt z marynatą.
Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie przelewamy udka wraz z marynatą, przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Pieczemy ok. 30 minut.
W połowie pieczenia przekładamy udka na drugą stronę.
W tym czasie szykujemy sos.
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim najpierw czosnek a po kilku sekundach także cebulę.
Przez dwie minuty smażymy cały czas mieszając.
Zawartość patelni miksujemy z resztą jogurtu i śmietaną.
Do zmiksowanego sosu dodajemy rodzynki.
Mieszamy.
Upieczone udka wyjmujemy z naczynia.
Jak podawać?
Podajemy polane sosem w towarzystwie ryżu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |