Piwo jako miły jesienno-zimowy deser. Aromat goździków i cynamonu skusi nawet tych, dla których smak piwa nie jest tym ulubionym. To wersja „dla dziewczyn” i jako taka warta jest wypróbowania. Komu nieobcy jest kogel mogel, ten wie, jak smaczne są alkoholowe napitki z tym dodatkiem. A piwo grzane, w szczególności.
Składniki:
1 butelka jasnego piwa,
2 żółtka,
4 łyżki cukru,
kawałek cynamonu,
4 goździki.
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotowujemy kogel mogel: w ceramicznym garnuszku ucieramy cukier z żółtkami na gładką masę.
W rondelku podgrzewamy piwo z cynamonem i goździkami.
Tuż przed zagotowaniem odstawiamy.
Do utartych żółtek powoli wlewamy gorące piwo ciągle mieszając.
Podgrzewamy jeszcze chwilę całość, by napój lekko zgęstniał.
Nie doprowadzamy do wrzenia.
Jak podawać?
Podajemy w porcelanowych filiżankach.
Możemy posypać sypkim cynamonem.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 5 zł |