Obiad to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Staramy się, żeby był smaczny i urozmaicony. Gulasz wołowy to sprawdzone danie, do którego nie musimy dodawać innych produktów, bo wołowina jest smaczna sama w sobie. Wystarczy przesmażona cebula, trochę ziół i gulasz gotowy. Podany najlepiej z kaszą jęczmienną i buraczkami.
Składniki:
70 dag mięsa wołowego bez kości,
2 cebule,
łyżka majeranku,
2 łyżki octu balsamicznego,
sól, pieprz,
1 szklanka kaszy jęczmiennej,
łyżka oliwy,
60 dag buraczków,
szczypta kwasku cytrynowego,
łyżeczka cukru,
łyżka mąki,
tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Umyte mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Mięso przełożyć do rondelka, a na pozostawionym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Cebulę dodać do mięsa, dolać wody tak, aby mięso było przykryte i gotować aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodać majeranek, ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zagęścić sos.
Zagotować 3 szklanki wody, dodać kaszę jęczmienną, posolić, wlać łyżkę oliwy i gotować pod przykryciem 15 minut.
Odstawić garnek z kaszą na 10 minut, żeby kasza jeszcze zmiękła.
Buraczki umyć, ugotować w łupinkach.
Następnie obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, doprawić solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Jak podawać?
Gulasz podawać z kaszą i buraczkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |