Miłe dietetyczne danie z masą witamin i w dodatku smaczne. Tajemnym składnikiem jest ocet balsamiczny. A zastrzykiem witamin – krem z natki pietruszki, pyszny dodatek, nie tylko do indyka. Można nim także smarować chleb lub podać do zwykłych ziemniaków. W naszym domu macza się w nim frytki.
Składniki:
1 kg piersi z indyka,
5 łyżek oliwy,
1 łyżka brązowego cukru,
4 łyżki octu balsamicznego,
sól i pieprz,
½ pęczka natki pietruszki,
1 opakowanie serka naturalnego,
1 łyżka soku z cytryny.
Dodatkowo: folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Oliwę, brązowy cukier, sól, pieprz i ocet balsamiczny mieszamy w miseczce.
Tak powstałą glazurą smarujemy umytą i wytartą do sucha pierś indyka.
Z folii aluminiowej tworzymy jakby „łódeczkę” tak, by po bokach zostało trochę miejsca.
Wkładamy mięso do folii.
Delikatnie zawijamy i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę.
W tym czasie siekamy natkę i mieszamy ją dokładnie z serkiem i sokiem z cytryny (można mikserem).
Jak podawać?
Upieczone mięso kroimy na plastry i podajemy z kremem z natki pietruszki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |