Wiosna za pasem, a to oznacza, że nadchodzi czas, gdy najłatwiej wprowadzić do swego menu dietetyczne potrawy. Z dnia na dzień jest coraz cieplej i myśl o diecie nie oznacza już walki z zimnem. Pierś indycza i warzywa to zestaw, który znają odchudzające się panie. Ale co zrobić, by takie jedzenie było naprawdę smaczne. Rozwiązaniem jest białe wino, dzięki któremu chude mięso i warzywa nabiorą szlachetnego smaku. Polubią to danie nawet zagorzali wrogowie diet.
Składniki:
50 dag piersi z indyka,
1 czerwona papryka,
2 marchewki,
kilka kwiatów brokułów,
3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem,
½ szklanki wina,
1 łyżka masła,
sól i pieprz.
Folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Pierś z indyka myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę, paprykę i brokuły myjemy, kroimy na małe kawałki, a cebulki wraz ze szczypiorkiem siekamy.
W misce mieszamy mięso z warzywami.
Wlewamy wino, dodajemy sól i pieprz.
I znów dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy cztery kawałki folii aluminiowej.
Do każdego z nich wkładamy warzywa wymieszane z mięsem.
Na wierzch kładziemy odrobinkę masła, zawijamy dokładnie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. na ok. 30 minut.
Jak podawać?
Podajemy od razu po wyjęciu z pieca, solo lub z pieczywem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |