Tuż po poście na wielkanocnych stołach pojawiają się różnego rodzaju mięsa, wędliny i pasztety. Karkówka faszerowana grzybami to efektowne danie, idealne na świąteczny stół. Aromat grzybów pasuje do tego rodzaju mięsa. Karkówka jest soczysta i pachnąca.
Składniki:
1 kg karkówki,
5 dag suszonych grzybów,
8 suszonych śliwek,
cebula,
jajko,
łyżka bułki tartej,
łyżka majeranku,
2 łyżki octu balsamicznego,
łyżka dżemu z żurawin,
2 łyżki oliwy,
pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
łyżka maki,
sól, pieprz,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
W karkówce wyciąć kieszeń.
Wycięte mięso pokroić na małe kawałki.
Grzyby namoczyć (minimum 1 godz.), następnie pokroić w paseczki.
Masło rozgrzać na patelni.
Dodać pokrojoną cebulę i kawałki karkówki.
Smażyć 5 minut.
Dodać grzyby i smażyć następne 5 minut.
Śliwki pokroić i dodać do farszu.
Farsz wystudzić.
Wbić jajko, wsypać bułkę tartą i dodać łyżkę dżemu.
Farsz przyprawić solą i pieprzem.
Kieszeń wypełnić masą, otwór spiąć wykałaczkami.
Ocet balsamiczny połączyć z oliwą.
Dodać majeranek, sól, pieprz, rozmaryn.
Dobrze wymieszać i tak przygotowaną marynatą natrzeć karkówkę i odstawić na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i piec około 1,2 godziny.
Jak podawać?
Upieczoną karkówkę wyłożyć na półmisek, a pozostawiony sos z pieczenia zagęścić łyżką mąki i polać nim mięso lub podać w osobnym naczyniu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 36 zł |