Kozi ser i mięta świetnie do siebie pasują. Oprawione omletem ze smacznych jajek smakują wybornie. Do mięty nie trzeba nikogo przekonywać, uspokaja, odświeża i od tysięcy lat stosowana jest właśnie jako przyprawa. Do omletu można i warto dodać sporo świeżych liści, by omlet był aromatyczny.
Składniki:
4 jajka,
1 szklanka posiekanych liści mięty,
10 dag twarożku koziego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka suszonego tymianku,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Jaja lekko ubijamy widelcem.
Na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę i wlewamy jajka.
Nie dotykając ich czekamy, aż się zetną.
Kiedy się to uda, poruszamy omletem, by oderwał się od dna patelni.
Gdy omlet będzie ścięty z zewnątrz, a jeszcze lekko płynny w środku, doprawiamy solą i pieprzem, rozsypujemy kawałki sera, tymianek i posiekaną miętę.
Po minucie odstawiamy patelnię, składamy omlet na pół i czekamy 2 minuty, by ser się rozpuścił.
Jak podawać?
Omlet podajemy gorący, ozdobiony gałązką mięty.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |