Omlet z kozim serem i miętą

Przepis kulinarny
Omlet z kozim serem i miętą Zobacz 5 zdjęć

Kozi ser i mięta świetnie do siebie pasują. Oprawione omletem ze smacznych jajek smakują wybornie. Do mięty nie trzeba nikogo przekonywać, uspokaja, odświeża i od tysięcy lat stosowana jest właśnie jako przyprawa. Do omletu można i warto dodać sporo świeżych liści, by omlet był aromatyczny.

Składniki:

4 jajka,
1 szklanka posiekanych liści mięty,
10 dag twarożku koziego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka suszonego tymianku,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Jaja lekko ubijamy widelcem.

Na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę i wlewamy jajka.

Nie dotykając ich czekamy, aż się zetną.

Kiedy się to uda, poruszamy omletem, by oderwał się od dna patelni.

Gdy omlet będzie ścięty z zewnątrz, a jeszcze lekko płynny w środku, doprawiamy solą i pieprzem, rozsypujemy kawałki sera, tymianek i posiekaną miętę.

Po minucie odstawiamy patelnię, składamy omlet na pół i czekamy 2 minuty, by ser się rozpuścił.

Jak podawać?

Omlet podajemy gorący, ozdobiony gałązką mięty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Omlet z kozim serem i miętą: Podobne przepisy

Omlet z kozim serem i miętą: wypróbuj również

Powiązane Tematy