To już naprawdę ostatni dzwonek by spróbować krajowych szparagów. Można je jeszcze znaleźć na bazarach z warzywami. W otoczeniu kremowego sera camembert, czosnku, koperku i wina smakują wyśmienicie. Półsłodkie białe wino nadaje się idealnie do słonawego sera pleśniowego, przełamuje mdławy smak. Gdy dodamy jaja na twardo lub ziemniaki, mamy pełnoprawne główne danie.
Składniki:
Pęczek szparagów,
trzy ząbki czosnku,
pół pęczka koperku,
pieprz czarny świeżo mielony,
sól,
ser camembert,
odrobina masła do roztopienia sera,
lampka białego półsłodkiego wina,
2 ziemniaki,
2 jajka.
Jak przyrządzić?
Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i wkładamy do lekko osolonego wrzątku.
Najlepiej do wysokiego naczynia, ale jeśli takiego nie mamy i nie możemy ugotować w całości, odcinamy główki i najpierw gotujemy końcówki, które są twardsze, a potem w połowie gotowania do naczynia wkładamy główki szparagów.
Gotowanie całości powinno trwać 20 minut.
Obieramy lub skrobiemy i myjemy ziemniaki.
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Gotujemy dwa jaja na twardo, wystarczy 8 minut.
Myjemy i drobno kroimy koperek.
Na patelni roztapiamy odrobinę masła.
Ser camembert okrajamy z białej pleśni, a miękki środek rozdrabniamy i wrzucamy do roztopionego masła, intensywnie mieszając.
Dodajemy wyciśnięty czosnek.
Jeśli używamy ogólnodostępnego chińskiego – białego, będziemy potrzebowali aż 3 ząbków, ponieważ nie ma on intensywnego smaku.
Lepiej użyć krajowego (jest twardszy i z wierzchu ma lekko fioletowy kolor), a wtedy wystarczy jeden duży ząbek.
Gdy ser będzie płynny, dolewamy lampkę wina i chwilę mieszamy.
Zdejmujemy z gazu i mieszamy z koperkiem.
Na talerzu układamy ugotowane ziemniaki, jajka i posypujemy je koperkiem.
Na środku układamy ugotowane szparagi i polewamy je serowym sosem.
Całość obsypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jak podawać?
Podajmy z lampką schłodzonego półwytrawnego lub półsłodkiego białego wina.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |