Faszerowana cukinia po grecku

Przepis kulinarny
Faszerowana cukinia po grecku Zobacz 7 zdjęć

Cukinia komponuje się z różnymi produktami. W tym przepisie farsz jest wariacją na temat kuchni greckiej. Wyrazisty w smaku ser feta połączony z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami na wydrążonej cukinii to bardzo trafne połączenie. Do tego dip na bazie greckiego lub bałkańskiego jogurtu. Pycha!

Składniki:

2 nieduże cukinie,
20 dag sera feta,
mały słoik czarnych, drylowanych oliwek,
5 płatów suszonych pomidorów,
10 dag startego żółtego sera,
łyżka masła,
pęczek rzodkiewek,
2 świeże ogórki,
150 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
2 listki mięty,
2 listki bazylii,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umytą cukinię przekroić wzdłuż na pół.

Z każdej połówki wydrążyć miąższ, pozostawiając tzw. łódeczki.

Wydrążone cukinie posolić i odstawić na 20 minut.

Miąższ cukinii pokroić na drobne kawałki i podsmażyć z łyżką masła.

Oprószyć pieprzem i odstawić do wystudzenia.

Miąższ utrzeć z serem feta.

Dodać pokrojone oliwki i suszone pomidory.

Cukinię odsączyć z wody i napełnić farszem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Pod koniec pieczenia posypać startym serem.

Ogórki obrać, razem z rzodkiewką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Warzywa połączyć z jogurtem.

Dodać porwaną miętę i bazylię.

Przyprawić solą i pieprzem.

Jak podawać?

Faszerowaną cukinię podawać z dipem rzodkiewkowo–ogórkowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt23 zł

Faszerowana cukinia po grecku: Podobne przepisy

Faszerowana cukinia po grecku: wypróbuj również

Powiązane Tematy