Cukinia komponuje się z różnymi produktami. W tym przepisie farsz jest wariacją na temat kuchni greckiej. Wyrazisty w smaku ser feta połączony z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami na wydrążonej cukinii to bardzo trafne połączenie. Do tego dip na bazie greckiego lub bałkańskiego jogurtu. Pycha!
Składniki:
2 nieduże cukinie,
20 dag sera feta,
mały słoik czarnych, drylowanych oliwek,
5 płatów suszonych pomidorów,
10 dag startego żółtego sera,
łyżka masła,
pęczek rzodkiewek,
2 świeże ogórki,
150 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
2 listki mięty,
2 listki bazylii,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Umytą cukinię przekroić wzdłuż na pół.
Z każdej połówki wydrążyć miąższ, pozostawiając tzw. łódeczki.
Wydrążone cukinie posolić i odstawić na 20 minut.
Miąższ cukinii pokroić na drobne kawałki i podsmażyć z łyżką masła.
Oprószyć pieprzem i odstawić do wystudzenia.
Miąższ utrzeć z serem feta.
Dodać pokrojone oliwki i suszone pomidory.
Cukinię odsączyć z wody i napełnić farszem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.
Pod koniec pieczenia posypać startym serem.
Ogórki obrać, razem z rzodkiewką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Warzywa połączyć z jogurtem.
Dodać porwaną miętę i bazylię.
Przyprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Faszerowaną cukinię podawać z dipem rzodkiewkowo–ogórkowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |