Faszerowana cukinia po grecku - Przepis

Przepis kulinarny
Faszerowana cukinia po grecku Zobacz 7 zdjęć

Cukinia komponuje się z różnymi produktami. W tym przepisie farsz jest wariacją na temat kuchni greckiej. Wyrazisty w smaku ser feta połączony z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami na wydrążonej cukinii to bardzo trafne połączenie. Do tego dip na bazie greckiego lub bałkańskiego jogurtu. Pycha!

Składniki:

2 nieduże cukinie,
20 dag sera feta,
mały słoik czarnych, drylowanych oliwek,
5 płatów suszonych pomidorów,
10 dag startego żółtego sera,
łyżka masła,
pęczek rzodkiewek,
2 świeże ogórki,
150 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
2 listki mięty,
2 listki bazylii,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umytą cukinię przekroić wzdłuż na pół.

Z każdej połówki wydrążyć miąższ, pozostawiając tzw. łódeczki.

Wydrążone cukinie posolić i odstawić na 20 minut.

Miąższ cukinii pokroić na drobne kawałki i podsmażyć z łyżką masła.

Oprószyć pieprzem i odstawić do wystudzenia.

Miąższ utrzeć z serem feta.

Dodać pokrojone oliwki i suszone pomidory.

Cukinię odsączyć z wody i napełnić farszem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Pod koniec pieczenia posypać startym serem.

Ogórki obrać, razem z rzodkiewką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Warzywa połączyć z jogurtem.

Dodać porwaną miętę i bazylię.

Przyprawić solą i pieprzem.

Jak podawać?

Faszerowaną cukinię podawać z dipem rzodkiewkowo–ogórkowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt23 zł

Faszerowana cukinia po grecku: Podobne przepisy

Faszerowana cukinia po grecku: wypróbuj również

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii. Warzywo to nie tylko wybornie smakuje, ale także idealnie zaspokaja witaminowe potrzeby organizmu, nie powodując przybierania ... na wadze. Poza tym cukinia to niedroga ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... Jego właściwa nazwa to Cucurbita pepo convar, u nas jednak powszechnie nazywany jest „cukinią”. Owoc ten jest kuzynem dyni i jego ogromną zaletę stanowi niska zawartość kalorii oraz delikatny smak ... , co sprawia, że jest chętnie ...

dawno temu

Smażona cukinia - pomysł na kolację

... Smażona cukinia to doskonały pomysł na kolację albo podwieczorek. Coś zamiast kanapek albo sałatki. Robi się ją w tak prosty sposób, że opisanie tej czynność, trudno nawet nazwać przepisem. Warto ... korzystać z tego, co daje nam teraz natura. ...

dawno temu

Dania z cukinią

... Jest odmianą dyni i ze względu na niską kaloryczność (w 100 gramach jest tylko kilkanaście kalorii!) jest polecana osobom będącym na diecie. Do tego jest cennym źródłem beta-karotenu. Ponadto cukinia ... odkwasza organizm i korzystnie wpływa na ...

dawno temu

Dania greckie

... już przystawek grillowych, takich jak warzywna sałatka w majonezie czy talerz pomidorów z cebulką. Jakie greckie dania można wykorzystać podczas wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu? ... już przystawek grillowych, takich jak warzywna ...

dawno temu

Pieczona cukinia

... wakacji. I tak jak pomidory, sałata, ogórki czy ziemniaki często pojawiają się na naszych talerzach, tak na przykład cukinia jedzona jest przez nas znacznie rzadziej. Powodem takiego stanu rzeczy ... jest przede wszystkim to, że nie za bardzo ...

dawno temu

Przepis na cukinię w cieście naleśnikowym

... Cukinię można wprowadzić do diety niemowlaka, który ukończył już 6 miesięcy. A naprawdę warto, gdyż zawiera liczne witaminy (A, C, B1, B2, PP) i minerały (wapń, fosfor, żelazo, magnez). Poniżej przepis na cukinię cieście naleśnikowym dla trochę ...

dawno temu

Sałatka grecka - przepisy

...   Kuchnia grecka słynie z bogactwa potraw, które cechuje wysoka wartość odżywcza. Świeże warzywa i aromatyczne przyprawy powodują, że tamtejsze specjały są lekkie, pożywne, a do tego pozwalają ... zachować szczupłą sylwetkę! Przykładów nie ...

dawno temu

Tradycyjne potrawy kuchni greckiej

... Mimo tego, że jest lato nie każdy dostrzeże za oknami słońce. Może w takim razie chcielibyście się przenieść do słonecznej Grecji i poopalać na piaszczystej plaży? Tego obiecać Wam nie mogę, ale za mogę nacieszyć Wasze oczy greckimi przysmakami. ...

dawno temu

Sos grecki

... Kuchnia grecka uznawana jest za jedną z bardziej zdrowych i do tego często niskokalorycznych. Dania przygotowywane na bazie warzyw i aromatycznych przypraw sprawiają, że organizm łatwo je trawi ... , a do tego takie specjały nie działają ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Jak zrobić placuszki z cukinii?

... Placuszki z cukinii... czy może być coś lepszego? Są bardzo łatwe do przygotowania i zdrowe. Możesz je podawać zarówno na obiad, w towrzystwie ziemniaków i surówki, jak i na kolację i wtedy ... nie trzeba już dodatków. Warto wykorzystywać to, co ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... na rzecz przyrządzania dań na bazie innych ryb. Zaliczyć do nich możemy rybę po grecku z cieszącą się złą sławą pangą, ale też bardziej wyszukane i bliższe tradycji propozycje. Zdarza się, że sięgamy po ryby ... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się ...

dawno temu

Grecka musaka

... także w odmianie bułgarskiej. Czym różnią się oba specjały? Oto krótka charakterystyka wersji greckiej i tej pochodzącej z Bułgarii. ... także w odmianie bułgarskiej. Czym różnią się oba specjały? Oto krótka charakterystyka wersji greckiej i tej ...

dawno temu

Sałatka grecka z oryginalnymi dodatkami

... Przepisy na sałatkę grecką są bardzo podobne. Ale wystarczy podać ją z oryginalnymi dodatkami i już zwykła sałatka zyskuje nowe oblicze. Co myślisz o pysznej świeżej mieszance sałaty lodowej ... , wymieszaj i polej sałatkę grecką. Krok 6 W ...

dawno temu

Sałatka z cukinii

... skorzystać. Z powodzeniem przygotujemy sałatkę z cukinii. Przeczytaj poniższy artykuł i zobacz, w jaki sposób możesz ją wykonać. ... skorzystać. Z powodzeniem przygotujemy sałatkę z cukinii. Przeczytaj poniższy artykuł i zobacz, w jaki sposób ...

dawno temu

Potrawy wegetariańskie z cukinią w tle

...   Czy wiecie, że cukinia jest odmianą dyni? Nie wiedzieliście? To już wiecie. Tę wspaniałą roślinę o pięknych kwiatach zna chyba każdy. Choćby i pod nazwą 'kabaczek'. Znana jest ze swego wybornego ... , charakterystycznego smaku i zdrowotnych ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Powiązane Tematy